Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Sebastian LaMotte
Arkivbild. Bild: Sebastian LaMotte

Debatt: Politikerna i ­Fyrbodal väljer bort nyföretagandet

Nyföretagarcentrum Väst är kritiska till Fyrbodalspolitikernas agerande.

På de flesta håll i världen ses ett högt nyföretagande som ett kvitto på en blomstrande region. Politikerna i Fyrbodal väljer istället att försämra förutsättningarna för nyföretagare. Något som kan få ödesdigra konsekvenser för Bohuslän vid en eventuell lågkonjunktur.

Kommunalförbundet Fyrbodal har i senaste upphandling valt att kraftigt minska stöd för nyföretagare. Det innebär att nästan inga medel längre avsätts för rådgivning till blivande företagare, utan endast till befintliga företag. Frågan är om politikerna har insikt om vilka effekter beslutet kan få i en kommande lågkonjunktur.

Nyföretagarcentrum har under de senaste fyra åren bidragit till starten av nästan 1 000 företag och sedan starten 1991 fler än 6 000 företag. I genomsnitt leder varje företagsstart till 1,6 anställningar eftersom flera ensamföretagare anställer på sikt. Genom åren har Nyföretagarcentrum Väst bidragit till att skapa över 8 500 arbetstillfällen. En vinstaffär alltså för kommunerna i Fyrbodal!

Med den förändring som nu skett, ges kostnadsfria råd främst till företag som uttrycker att de vill växa och anställa, på bekostnad av nystartsrådgivningen. Satsningen på nya företagare minskades från 900 till 100 timmar årligen, en minskning med nära 90 procent. Fördelat på de 14 kommunerna i Fyrbodal blir det nu endast sju timmar per kommun och år för rådgivning till blivande företagare.

Nyföretagarcentrum kommer självklart inte att kunna driva rådgivning med så små resurser.

Politikernas bistra inställning till ensamföretagare är märklig och utan förankring i fakta. Att starta företag är ett av de största beslut man fattar i sitt liv. Få företagare kan från början utlova att de vill anställa och växa. Men rätt stöd i uppstarten borgar för en mer lyckosam företagsresa som i sin tur skapar förutsättningar för expansion och anställningar. Organisationen Företagarnas utredning kring soloföretagens betydelse, visar dessutom att närmare 15 procent av Fyrbodalskommunernas skatteintäkter genereras från soloföretagare.

Att dra in detta stöd är ett feltänk som kan få stora konsekvenser. Erfarenheten visar att vid lågkonjunktur överväger många som blir arbetslösa att starta eget företag. Detta i kombination med en nedmonterad Arbetsförmedling, som gett stöd vid omställning, kommer behovet av nyföretagarrådgivning att öka. Då är det viktigt att det finns en aktör som har erfarenhet och kunskap som kan möta det behovet. Nyföretagarcentrum har hittills kunnat vara den aktören men med rådande läge ges inte de förutsättningarna.

Styrelsen för ­Nyföretagarcentrum Väst