Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från ett tidigare möte med kommunfullmäktige i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind
Arkivbild från ett tidigare möte med kommunfullmäktige i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind

Debatt: Pampvälde var inte vad jag önskade mig i julklapp

Dag Wersén: ”Digitala mötesmöjligheter hade varit bättre”.

I denna tidning den 19 december refereras kritik från kommunfullmäktigeledamoten Elisabeth Johansson (C) mot att kommunfullmäktige sammanträdde fysiskt den 17 december under rådande pandemiförhållanden.

LÄS MER: KF-möte mitt i pandemin: "Det här känns inte rätt"

Motsvarande uppfattning redovisade jag i en intervju, vilket gav mig en möjlighet att förklara för mitt partis (M) väljare och andra varför mina partikamrater och jag uteblev från sammanträdet.

Kommunfullmäktiges ordförande Ronnie Brorsson intervjuades också av tidningen. Enligt referatet av intervjun anser han att diskussionen om lämpligheten att hålla sammanträdet fysiskt ”förleder från mötets innehåll”. I fråga om Elisabeth Johansson sade Ronnie Brorson följande: ”Hon ville antagligen mest att tidningen skulle skriva om det. Och ni gick ju uppenbarligen igång på det.” Jag utgår i det följande från att de citerade orden korrekt återger Ronnie Brorsons uttalande.

I så fall förmedlas intrycket att kommunfullmäktiges ordförande anser att tidningen gjort sig till ett alltför lydigt redskap för en kommunfullmäktigeledamot att uttrycka sin åsikt i en viss fråga.

Om en ledamot av kommunfullmäktige vill ha publicitet om en åsikt, står det ledamoten fritt att förmedla den till tidningen och till och med att kontakta tidningen i det syftet även om inte jag, och troligen inte heller Elisabeth Johansson, gjorde det i detta fall. Om åsikten innehåller kritik av kommunfullmäktiges arbetsformer, är det på sin plats att kommunfullmäktiges ordförande bemöter kritiken.

Däremot är det olämpligt att kommunfullmäktiges ordförande kritiserar en ledamots val av medium för att framföra en åsikt och därvid använder ordalag som också är att uppfatta som kritik av mediet, i detta fall tidningen. Ordförandens ordval är att tolka som ett besked att han i fortsättningen undanber sig att tidningen förmedlar åsikter som misshagar honom och att vi övriga kommunfullmäktigeledamöter uttalar oss i tidningen i frågor som vi, men kanske inte han, anser vara viktiga.

Pampvälde var inte det som jag som kommunfullmäktig önskade mig i julklapp i år. Digitala mötesmöjligheter hade varit bättre.