Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna Johan Hultberg och Elisabeth Svantesson får kritik av insändarskribenten P-A Hultman. Bild: Annika Karlbom, Riksdagen
Moderaterna Johan Hultberg och Elisabeth Svantesson får kritik av insändarskribenten P-A Hultman. Bild: Annika Karlbom, Riksdagen

Debatt: P-A Hultman: ”Alla är inte stött i samma moderatform”

Man undrar vart ifrån moderaterna Elisabeth Svantesson och Johan Hultberg får all sin okunskap från, undrar insändarskribenten P-A Hultman.

Man undrar vart ifrån Moderaterna Elisabeth Svantesson och Johan Hultberg får all sin okunskap från? Man anger i Strömstadstidningen bland annat ”I Västra Götaland är drygt 107 000 utrikesfödda inte självförsörjande och här i Strömstad är 51 procent av alla utrikesfödda inte självförsörjande”.

LÄS MER: M: Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd i Strömstad

För en tid sedan stod hövding Kristensson och skrek att totalt i Sverige ”675 000 tusen utrikesfödda är inte självförsörjande” I detta fall är det enkelt att hitta källan.

Moderaterna har utgått från rapporten ”När blir utrikes förra självförsörjande?” av Johan Eklund Johan P. Larsson samt kokat ihop en egen smet och framkommit att kontant bruttolön ska vara 186 000 kronor för vare individ.

Jag ska försöka ge dessa moderater en lektion i kultur, normer, värderingar, ekonomi och viss form av religion från andra länder. I många länder i världen stannar mamma hemma och tar hand om barnen i hög ålder.

När man bor i Sverige gör många samma sak. Innebär detta att dessa mammor inte är ”självförsörjande”? Självfallet inte. Jag har många goda vänner som invandrat där mannen jobbar i familjen.

Om vi ska titta på deras basfödor hos många av dessa familjer består dessa ofta av ris, lök och kyckling. Således har man en annan bland annat vad gäller synen på både ekonomi, kultur och värderingar än Svantesson och Hultberg.

Men innebär detta att fruarna i dessa familjer inte är ”självförsörjande”? Självklart inte, det är mannens inkomster som gäller för hela familjen.

Finns inget i rapporten om hur man lever som exempel i familjen. Man köper inte sprit, dyr mat, cigaretter, en massa godis, chips, läsk och andra förbrukningsvaror.

Man är mycket mån att barnen ska ha det bra och är sparsamma med godis och läsk. Men man har lärt sig att det finns annan lyx än förbrukningsvaror.

I den rapporten moderaterna använt sig av nämns bland annat ”i vår bedömning” ”torde vara en nivå” som forskarna använder. Men ändå får Svantesson och Hultberg för sig att har man inte 186 000 kronor i inkomst per år är man inte ”självförsörjande”?

Ordet ”självförsörjande” är alltså ett påhitt som man tror är rätt, men som forskarna också anger ”självförsörjning, som vi valt att definiera den”.

Här görs ett generalfel, man hittar på ett namn, sen lägger man in andra definitioner som ”i vår bedömning” ”torde vara en nivå” som moderatexperterna Svantesson och Hultberg anser utan att känna till andra länders i kultur, normer, värderingar, ekonomi och viss form av religion, och så blir det en sanning.

Åter oerhört oprofessionellt och enorm brist på kunskap. Man gör exakt samma generalfel som många gör inom psykiatrin.

Om man invandrat och kommer från vissa länder och bott i Sverige och jobbat ett antal år och något händer inom det psykiatriska området får man ofta diagnosen ”utbrändhet” eller ”emotionellt utbränd”.

Medan problemet finns från hemlandet där man varit utsatt. Vi människor är nämligen olika, i vissa fall väldigt olika.

Så moderaterna Elisabeth Svantesson och Johan Hultberg, ni måste lära er just detta, att människor är olika, alla är inte stött i samma moderatform. Sen finns mycket att göra inom integrationen, där finns inga som helst tveksamheter.

Men man ska inte hitta på något som man inte har en aning om. Eller som den ärliga gamle politikern sade ”jag säger inget för jag begriper inte detta”.

Jag kan till sist informera att jag kontaktat båda som skrivit rapporten, de har valt att inte svara på varför de variabler jag frågat om inte finns med i rapporten.

P-A Hultman