Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Johansson (C) menar att det är risk för att lekplatsen vid Plagen blir en
Elisabeth Johansson (C) menar att det är risk för att lekplatsen vid Plagen blir en "rökruta" när rökningen förbjuds på uteserveringarna 1 juli. Bild: Linda Smith, Marita Adamsson

Debatt: "Numera saknas ­ambitionen att ­utveckla centrum"

Elisabeth Johansson (C): Risken finns att rökare söker sig till eller omkring lekplatsen på Plagen. Nu finns ett medborgarförslag om en ny lekplats i centrum.

Replik till Lars Georgsson

LÄS MER: Med rökförbudet i centrum och fimparna i fokus

LÄS MER: Nya diskussioner om lekplatsen på Plagen

Jag har trampat i många klaver, och det ligger inte i min natur att stå kvar och hoppas att ingen märker det. Jag är mer en person som står upp för det jag tror på även om inte andra håller med. Att stå upp när det blåser inom politiken, det Lars tror jag att du som arbetat i Socialdemokraternas allra innersta krets vet, inte är enkelt. Men en del av politiken.

Projektet ”Urban Plats­innovation” startade i samband med ett medborgarförslag om en ny lekplats. I projektet ingår bland annat utvecklingen av mötesplatser i centrum. För alla åldrar. Lars, du verkar vara bättre insatt än jag, för jag har inte sett något förslag på den linbanan du nämner.

Däremot vet jag att det fanns andra skisser, men inget skarpt förslag. Under ”Strömstad in Light” kunde barn rita hur de ville ha en lekplats och offentliga möten hölls där invånarna gavs möjlighet att tycka till. Numer saknas den politiska ambitionen att fortsätta utvecklingen av ett levande och attraktivt centrum.

Nu finns ett medborgarförslag om en ny lekplats i centrum. Någon annan än vi gamla vanliga ”gamlingar” som brukar tycka, vill att det ska finnas en modernare plats för barn att leka. En mötesplats för barn, föräldrar och för far- och morföräldrar. Vi i Centerpartiet ser positivt på allt engagemang för utveckling av kommunen. Det är tillsammans vi kommer framåt.

Att efterleva det ut­ökade rökförbudet blir en utmaning inte bara för kommunen, utan också för restaurang- och butiksägare. Bland annat blir det förbjudet att röka anslutning till entrén och på uteserveringar.

Min motion bygger främst på att kommunen (tekniska nämnden) behöver se över hur vi ska följa S-regeringens lagförslag som nu blir lag. Risken finns att rökare fortsatt söker sig till eller omkring lekplatsen på Plagen. Många har nog sett att lekplatsen används till annat än lek. Dessvärre också mer än att röka. Vi behöver hitta lösningar på olika platser för att underlätta för dem som röker så att de kan följa lagen.

… och Lars, gällande samarbetet antog jag att det blir samordning mellan medborgarförslaget och delar av motionen, för att slippa dubbelarbete.

Elisabeth Johansson

Centerpartiet