Johan Hultberg (M), riksdagsledamot bosatt i Fjällbacka.
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot bosatt i Fjällbacka. Bild: Arkiv

Nu krävs krafttag mot kriminaliteten – men regeringen är passiv

Johan Hultberg (M): "Sverige behöver fler poliser så att fler brott kan beivras och tryggheten öka. Då behöver polisen få ökade, inte minskade, resurser."

ANNONS
|

En helt grundläggande uppgift för staten är att garantera invånarnas säkerhet. En uppgift som staten inte tillräckligt bra klarar av idag. Sverige har stora och allvarliga problem med otrygghet. Det grova våldet har nått nya rekordnivåer, utländska stöldligor härjar på landsbygden och fler oroar sig för att utsättas för brott. Samtidigt är polistätheten den lägsta på tio år vilket inte minst märks utanför våra storstäder, så som här i Fyrbodal. Trots denna allvarliga situation är regeringen förvånansvärt passiv. Och i den vårändringsbudget som regeringen förhandlade fram med C och L minskades till och med anslagen till polisen och det med nära en kvart miljard.

ANNONS

Sverige behöver fler poliser så att fler brott kan beivras och tryggheten öka. Då behöver polisen få ökade, inte minskade, resurser. Vi moderater satsar det som krävs för att Sverige till 2024 ska nå målet om 10 000 fler polisanställda. För att stärka polisyrkets attraktivitet och bromsa avhoppen från yrket satsar vi bland annat på höjda polislöner samt betald och reformerad polisutbildning. Men regeringen sätter sig på tvären för dessa förslag samtidigt som S och MP:s egna förslag lyser med sin frånvaro.

I somras lyfte jag i en fråga till regeringen möjligheten att anställa norska poliser i Sverige men inrikesminister Damberg (S) lät meddela att han inte har någon avsikt att låta utreda möjligheten. Det tycker jag verkligen är beklagligt. Med nu rådande polisbrist och trygghetskris bör vi politisk vända på varje sten och pröva nya lösningar. Norge har ett överskott av poliser som hade kunnat få jobb i Sverige. Idén att anställa norska poliser är inte okomplicerad men att regeringens inte ens vill utreda frågan är ett talande exempel på regeringens passivitet. Ett annat exempel är att regeringen inte heller vill ge tullen ökade befogenheter att stoppa stöldgods från att föras ut ur landet trots att det finns majoritet för detta i riksdagen. Med regeringens slapphet kommer Sverige fortsatt vara ett drömland för de utländska stöldligorna som idag står för hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. De begår också hela 90 procent av stölderna av båtmotorer, bilar och bildelar samt maskiner som används i jordbruk. Detta enligt uppgifter från Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA).

ANNONS

Regeringens bristande handlingskraft är särskilt allvar när det gäller att bekämpa den grova kriminaliteten och gängkriminaliteten. Den senaste tidens avskyvärda mord utgör brutala påminnelsen om att det nu krävs verkliga krafttag. Vi moderater har en lång rad förslag för att pressa tillbaka den grova och gängrelaterade brottsligheten.

Grundläggande är fler poliser men vi vill också bland annat dubbla straffen för kriminella som begår gängrelaterad brottslighet, vi vill ha fler övervakningskamrer och skapa bättre utredningsmöjligheter genom sänkt gräns för när hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning ska kunna ske.

För att stärka det brottsförebyggande arbetet och tidigt fånga upp unga i kriminalitet vill vi skapa en ny enhet hos Kriminalvården för unga som gjort sig skyldiga till grova brott. Vi vill också införa ett nationellt exitprogram för att hjälpa gängkriminella att lämna den brottsliga banan. Vad vill och framförallt vad gör regeringen?

Vi moderater vill se en bred politisk mobilisering mot de kriminella gängen och är beredda till samarbete brett över parti- och blockgränser för att vända den utveckling som gått på tok för långt. Men tiden för resultatlösa rundabordssamtal är förbi. Nu krävs verkliga krafttag i form av konkreta åtgärder.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fjällbacka

ANNONS