Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sten Brodén, ordförande för Naturskyddsföreningen i Strömstad, är starkt kritisk till planerna på muddring i Idefjorden. Bild: Sondre Aabo, Jakob Simonson
Sten Brodén, ordförande för Naturskyddsföreningen i Strömstad, är starkt kritisk till planerna på muddring i Idefjorden. Bild: Sondre Aabo, Jakob Simonson

Insändare: Nej till Nexans planer på utbyggnad i Halden

Sten Brodén, Naturskyddsföreningen: ”Därför är det förödande att riva upp de förorenade bottensedimenten och frigöra farliga miljögifter. Det får inte ske!”

Det har, sent omsider, kommit till vår kännedom att kabelfabriken i Halden har planer på att bygga ut sin fabrik i Halden. Man vill därvid anlägga ny hamn. Det skulle medföra sprängning, muddring och dumpning i Idefjorden. Naturskyddsföreningen i Strömstad motsätter sig med kraft att så får ske.

LÄS MER: Protesterar mot muddring i fjorden: "Djupt oroade"

Vi påminner om att sedan Saugbrugs renade sina utsläpp för ca 30 år sedan har Idefjorden på ett fantastiskt sätt blivit en ren och frisk fjord. Man har till exempel funnit en endemisk naken­snäcka, makrill jagar sill så att vattenytan kokar, i vintras simmade en delfin omkring under en hel vecka och alldeles nyligen fick vi besök av den stora klumpfisken. Lax och öring vandrar fram och tillbaka till Enningdalälven. Krabbor och maneter har återvänt till fjorden.

Därför är det förödande att riva upp de förorenade bottensedimenten och frigöra farliga miljögifter.

Det får inte ske!

Idefjorden är i Sverige och EU ett Natura 2 000-område och ett riksintresse för natur­vård och ett mycket viktigt område för friluftsliv. Idefjorden är en av Sveriges endast två äkta tröskelfjordar med ett unikt marint liv.

Vi föreslår att Nexans, om man har behov av utbyggnad, i stället etablerar en ny fabrik i den närbelägna djuphamnen i Kålvik på den svenska sidan. Då slipper man spränga och muddra för en ny hamn inne i Idefjorden. Strömstads invånare skulle välkomna en sådan etablering som skulle bidra till ett bredare näringsliv i kommunen samtidigt som Idefjorden skulle räddas.

Sten Brodén

ordförande i Naturskyddsföreningen i Strömstad