Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Thomas Bennelind
Arkivbild. Bild: Thomas Bennelind

Insändare: Min dotter får inte träffa sin norska släkt

Oscar Russberg: ”Vår dotter, ett spädbarn på 10 månader, anses av Norge vara en större smittorisk än vi vuxna. Var är logiken?”

Detta skriver jag som privatperson och förälder.

Norge har nu berövat min 10 månader gamla dotter rätten att få träffa sina morföräldrar i Sarpsborg. Min dotters morföräldrar är fullvaccinerade och jag likaså. Nyligen ändrade Norge ännu en gång sitt mest levande dokument ”Koronaforeskriften” till att alla barn under 12 år som inte är vaccinerade måste ta ett test i näsan på Norska gränsen (§4.d) för att sedan sitta 10 dagar i karantän vid inresa till Norge oavsett om föräldrarna är vaccinerade eller inte. Vår dotter, ett spädbarn på 10 månader anses av Norge vara en större smittorisk än vi vuxna. Var är logiken?

Vi kommer inte låta Norge experimentera med upprepade test i vår dotters näsa för att besöka Norge. Jag har utan att lyckas försöka få tag på riktlinjer hur testen skall tas, på vilket underlag samt om man har någon dokumentation på att upprepade test i spädbarns näsa inte är farligt för barnet.

Jag har försökt fått svar ifrån Norska FHI som inte svarar privatpersoner, kommune overlege i Fredrikstad Guro Steine Letting, kommune overlege i Halden Jon Halvard Bø, som i sin tur hänvisar till assisterande kommune overlege Lasse Henriksen som i sin tur hänvisar till chefen för testcentret på Svinesund Jostein Bø, som uppgav att han inte kände till några riktlinjer samt att han inte kunde hänvisa till någon person eller dokumentation att upprepade test i spädbarns näsa inte är farligt för barnet.

Han hänvisar efter det till Helsedirektoratet som inte heller kan svara på frågan. Med dessa fakta ifrån ovan nämnda myndigheter och yrkespersonal så ser det i mina ögon ut som man bedriver ett försöksprojekt på spädbarn och fråntar vår dotter rätten till att få lära känna sina morföräldrar och norska familj.

Oscar Russberg