Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Georgsson menar att Bengt Bivrin (MP) inte har något att yvas över vad gäller cykelplaner i Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Lars Georgsson menar att Bengt Bivrin (MP) inte har något att yvas över vad gäller cykelplaner i Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Debatt: Miljöpartiet steget före?

Lars Georgsson: Cykelplanen blev under Bengt Bivrins ledning ”ett virrvarr av obegripliga asfaltssnuttar i centrum vilka än idag förvirrar gående och utsocknes besökare som flanerar över torget”.

Som vanligt fylls man av undran när Miljöpartiet i Strömstads gröntröjade galjonsfigur Bengt Bivrin tar till orda om all välsignelse som hans parti nedkallat över Strömstad. Hans parti är unikt för att det sätter miljön främst menar han i lördagens tidning. ”När besluten skall fattas då finns det bara ett Miljöparti”. Övriga politiska partier i Strömstad lär knappast dela den uppfattningen och uppenbarligen gjorde inte heller väljarna det i förra valet.

Bivrin berömmer sig av att hans parti i många frågor ligger steget före och att det aldrig varit en vindflöjel. Nja, det kan man inte direkt påstå. Partiet genomdrev under Bivrins tid som ordförande i miljö- och byggnämnden att det byggdes en båthamn utan laglig tillfartsväg i en grund ålgräsvik gränsande till naturreservatet på Nöddö. Han drev i tre år den välkända detaljplanen i Båtviken vars slutresultat var att ett väl dokumenterat svartbygge godkändes och alla tidigare miljöparagrafer i gällande plan togs bort. Det gick eftersom kommunen har planmonopol men mark- och miljödomstolen påpekade att förfarandet var moraliskt tveksamt.

Ännu vet ju ingen hur litet Miljöpartiet kan bli i Strömstad

Han ville göra Skeppsbroplatsen till världens vackraste plats, men ändrade sig sedan och ville istället bygga bostäder, främst bostadsrätter ända till vattenbrynet. Det gick inte så bra. Nu vill han tydligen ha en liten park där igen. Vindflöjeln har med andra ord snurrat ett helt varv. Han ligger dock fortfarande i framkant när det gäller att vilja bygga bostäder på Gåseberget med hiss genom berget och en bro över Bojarkilen som även kunde ta motortrafik. Kanske ett miljöprojekt att driva i valrörelsen nästa år? Ännu vet ju ingen hur litet Miljöpartiet kan bli i Strömstad.

Partiet motionerade 2012 om hyggesfritt skogsbruk. Det kunde Bivrin lätt ha genomfört under sina fyra år som ansvarig för kommunens miljöfrågor. Så skedde inte, men det sker nu under den nuvarande regimen som för övrigt även lägger fram en cykelplan som Bivrin säger sig ha förordat sedan tio år tillbaka. Men inte heller den saken klarade han av under sin ämbetstid. Det blev enbart ett virrvarr av obegripliga asfaltssnuttar i centrum vilka än idag förvirrar gående och utsocknes besökare som flanerar över torget.

Han säger sig inte heller vara nöjd med den kommande cykelplanen och det låter ju lovande. Då finns i alla fall möjligheten att den är genomtänkt och rationell och det gör ju ingenting.

Lars Georgsson