Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekenäs på Sydkoster (Arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Ekenäs på Sydkoster (Arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Insändare: Mer skatt ger inte mer liv åt kustkommunerna

Kent Berg: Mer skatt för deltidsboende löser inte ett enda problem på till exempel Koster och inte någon annanstans heller.

I en krönika i Strömstads Tidning den 19 februari föreslår Henrik Edin att deltidsboende i Bohuslän ska betala något slags fastighetsskatt, som sedan kan användas för vård, skola och omsorg.

LÄS MER: Låt de delårsboende vara med och betala

Då kan jag glädja Henrik med att den saken redan är ordnad och det kallas kommunal fastighetsavgift. Fast jag misstänker att Henrik önskar sig mycket mer av oss deltidsboende.

Problemet är att mer skatt för deltidsboende inte löser ett enda problem på till exempel Koster och inte någon annanstans heller. De små kommunerna i Bohuslän, inklusive Strömstad där jag är född, uppvuxen och numera deltidsboende, är glesbygds­kommuner och liknar i väldigt många avseenden andra glesbygdskommuner i Sverige. Det tidigare diversifierade näringslivet är kraftigt utarmat, bland annat genom brutal överexploatering av fiske, och det finns få arbetstillfällen för högutbildade, vilket leder till en ond cirkel som innebär att företag, som anställer högutbildade etablerar sig där sådana finns men inte i glesbygden. Det leder till försämrad skattekraft och problem att upprätthålla en samhällsservice som motsvarar hög kommunalskatt.

Det skulle vara ett stort misstag att bygga en massa bostäder på Koster i tron att det kommer att få platsen att leva upp

Till detta kommer systematisk försämring av sjukvården genom största möjliga koncentration av vården till en eller par vårdfabriker och högst rudimentär återstående primärvård. Trots att deltidsboende verkar vara en nagel i ögat på Henrik, så tillför de mycket till kustsamhällena, för om de inte fanns där, skulle det vara öde året runt. Om inte det verkar trovärdigt, så företa då en bilresa genom glesbygden i mellersta och norra Sverige och se med egna ögon tomma hus och gårdar, som står och förfaller i all tysthet. När jag växte upp i Strömstad fanns det fler bofasta på öarna utanför än vad som finns idag, men det berodde mindre på huspriserna än på att man kunde försörja sig. De möjligheterna är starkt begränsade idag. Samma förhållande gäller utmed hela Bohuskusten och det gäller på exakt samma sätt i Stockholms vidsträckta skärgård.

Det skulle vara ett stort misstag att bygga en massa bostäder på Koster i tron att det kommer att få platsen att leva upp. I stället måste möjligheten att försörja sig växa parallellt med tillgång till bostäder. Henriks förslag är ett villospår, som mest av allt kommer öka de orättvisor som han tycker sig ha upptäckt. Jag tror att varje kommunledning måste bestämma sig för hur man ska återetablera ett fungerande näringsliv, som bygger på många små företag, kombinerat med utbildningsmöjligheter för unga, så att de kan få kvalificerade jobb utan att behöva flytta till en annan del av Sverige, som jag var tvungen att göra en gång i tiden, vare sig jag ville eller inte.

Kent Berg

som delar sin tid mellan Strömstad och Järfälla