Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hultberg. Bild: Thomas Bennelind
Johan Hultberg. Bild: Thomas Bennelind

Debatt: M: Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd i Strömstad

Moderaterna Elisabeth Svantesson och Johan Hultberg kritiserar regeringens arbetsmarknad- och integrationspolitik: ”I Västra Götaland är drygt 107 000 utrikesfödda inte självförsörjande och här i Strömstad är 51 procent av alla utrikesfödda inte självförsörjande.”

I Sverige är över 500 000 personer arbetslösa, 90 000 bara i Västra Götalands län. Arbetslösheten uppgår till närmare 10 procent i Västra Götaland. Sedan statsminister Stefan Löfven tillträdde år 2014 har inget annat land i EU utvecklats sämre när det kommer till jobben och arbetslösheten.

Sverige har nu femte högst arbetslöshet i hela EU. Det slår hårt mot välfärden. Vi vill bilda en borgerlig regering som återupprättar arbetslinjen och vänder utvecklingen.

All arbetslöshet är allvarlig. Men särskilt bekymmersamt är den rekordhöga långtidsarbetslösheten som riskerar att bita sig fast under lång tid. Aldrig tidigare har så många varit långtidsarbetslösa. Bara i Strömstad har nu 211 personer varit arbetslösa i över ett år.

Johan Hultberg, riksdagsledamot från Fyrbodal. Bild: Thomas Bennelind
Johan Hultberg, riksdagsledamot från Fyrbodal. Bild: Thomas Bennelind

Detta påverkar inte bara de människor som hamnar allt längre från en arbetsgemenskap och egen försörjning. Det påverkar också sammanhållningen och välfärden. Bara långtidsarbetslösheten kostar välfärden 36 miljarder kronor varje år. Det motsvarar 75 000 undersköterskor eller 56 000 poliser.

Långtidsarbetslösheten är till stor del ett integrationsproblem, två tredjedelar av alla långtidsarbetslösa är födda i annat land än Sverige.

Och varannan av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder, är idag inte självförsörjande. I Västra Götaland är drygt 107 000 utrikesfödda inte självförsörjande och här i Strömstad är 51 procent av alla utrikesfödda inte självförsörjande.

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete. Vi vill minska anställningskostnaderna för företag som anställer en person som är långtidsarbetslös och samtidigt införa en jobbpremie till långtidsarbetslösa – så att det lönar sig bättre att jobba.

Vi vill också införa ett bidragstak, som gör att arbete alltid lönar sig bättre än att stapla olika bidrag på varandra, och sänka skatten på jobb och företagande.

Elisabeth Svantesson (M). Bild: Annika Karlbom
Elisabeth Svantesson (M). Bild: Annika Karlbom

Samtidigt vill vi lägga om integrationspolitiken med införandet av språkkrav och utbildningsplikt. Och kvalificering till välfärden ska ske genom arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige. Då ökar drivkrafterna att jobba och fler kommer att kunna ta de jobb som finns.

Socialdemokraternas bidragslinje med höjda bidrag till dem som inte jobbar och nya skattehöjningar mot vanligt folk som arbetar är bevisligen fel väg att gå – om målet är att resurserna till välfärden ska öka.

Istället för att fortsätta med den sämsta jobbpolitiken i EU behöver Sverige en borgerlig regering, ledd av Moderaterna, som återupprättar arbetslinjen och ser till att fler får möjlighet att vara med och bidra till det gemensamma.

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal