Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Marita Adamsson
Bild: Marita Adamsson

Lokala sjukhus löser inte platsbrist

Kommentar i debatten om lokala sjukhus av ambulanssjuksköterskan Andreas Hansson (C).

Kommentar i debatten om ett sjukhus i Strömstad.

Lösningen på sjukvårdens problem är mer komplex än att köpa och öppna lokala sjukhus eller för den delen låta politiker sova i en korridor. Sjukvården har både lokalt och nationellt besvär med omfattande kompetensbrist där det främst saknas sjuksköterskor. Det leder till platsbrist då det inte går att ha en säng till en sjuk utan att någon är där och vårdar den sjuka. Ganska enkelt går det att konstatera att personalbristen finns även här i Strömstad, konkurrensen är hård mellan olika vårdgivare om både sjuksköterskor, undersköterskor och läkare. Lösningen på platsbristen är därför inte att öppna upp gamla Strömstad sjukhus.

För att lösa kompetensbristen måste sjukvården återigen bli attraktiv att jobba inom. Det gäller alla olika kompetenser, från undersköterska till överläkare. Centerpartiet nationellt och regionalt har flera olika förslag på lösningar, vilka några också kommer bli till verklighet genom januariavtalet. Bland annat ska köerna kortas med ny form av kömiljard, en primärvårdsreform med rätt till fast läkare, satsningar på vårdpersonal med bla högre löner, bättre villkor och karriärmöjligheter.

Vidare är dagens sjukhusvård mångfalt mer avancerad än den vård som gavs när Strömstad sjukhus hade sina "glansdagar". Det krävs många olika specialistkompetenser och undersökningshjälpmedel för att kunna erbjuda en med dagens mått god sjukhusvård. Utveckling har lett till att idag görs långt mer än tidigare på våra vårdcentraler och av hemsjukvården. Flera av de sjukdomstillstånd eller olyckor som förr krävde sjukhusvård hjälper de oss invånare med, nära eller i hemmet. Därför kan vi tillgodose oss en god kvalitativ vård i Strömstad och när specialistkompetens behövs så får vi det av specialister samlade på NÄL.

Vi har bitar att jobba med för att utveckla och förbättra vården både lokalt och nationellt men något som är lätt att glömma i all svartmålning av vården. Vården i Sverige är bland den bästa i världen. Strömstad har en bra kvalité på dagens vård och vi kan känna oss trygga som invånare.

Andreas Hansson (C)

Ambulanssjuksköterska, Strömstad

LÄS MER: "Utveckling" leder till avveckling i sjukvården