Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Hansson (C). Bild: Arkiv
Andreas Hansson (C). Bild: Arkiv

Insändare: Levande Koster

Andreas Hansson (C): ”Nu är det dags att samlas för att behålla vårt Koster levande!”

Kosters fortsatta utveckling har stor påverkan på hela Strömstad då det inte bara är en viktig kommundel utan även en betydande del av varu­märket Strömstad. Att inte förvalta Kosters unika miljö och möjligheter till ett blomstrande samhälle riskerar att påverka hela kommunen och närings­livet negativt där både nya kommuninvånare såväl som arbetstillfällen kan förloras.

Nu har vi tillsammans lyckats avvärja hotet om nedläggning av skolan men för att skolan ska kunna utvecklas och överleva i det långa perspektivet måste trenden med allt färre barn vändas. För att locka fler barn och barnfamiljer till öarna krävs aktivt arbete. Under pandemin har samhället gjort en stor omställning och blivit mer digitalt och nu gäller det att vi utnyttjar det till positiva möjligheter och ser framåt. I framtiden kommer troligen fler jobb göras på distans och fysisk närvaro på många arbetsplatser kommer endast krävas vid enstaka tillfällen.

Det behövs fler bostäder, vilket Centerpartiet och Kosterborna ständigt påtalar

Många har redan upptäckt den nya möjligheten, att det med bra utbyggd fiberinfrastruktur går att bo lite var som helst. Strömstad och Koster med fantastisk natur och läge mitt mellan två storstadsregioner borde ha utmärkta förutsättningar till att locka nya invånare som är intresserade att byta boende som går att kombinera med möjligheter till distansarbete. Med bra utbyggnad av öppet stadsnät via Strömstanet på Koster finns grunden till snabb och hållbar kommunikation.

Det behövs fler bostäder, vilket Centerpartiet och Kosterborna ständigt påtalar. Filjestad har redan nu möjlighet att bebyggas så det beslutet borde kunna tas omgående. Kommunen och Strömstadsbyggen borde fortsätta dessa bostadsplaner, som tidigare har påbörjats, då det borde ses som en naturlig uppgift för ett allmännyttigt bostadsbolag. Men det räcker inte, privat byggande måste igång för att jämna ut behov/efterfrågan och då måste VA-gåtan lösas, företrädesvis med en lokal lösning. De ökade kraven på klimatåtaganden för att nå hållbara samhällen ger Koster en unik möjlighet att ytterligare befästas som en miljömässigt intressant plats att vara en del av.

Centerpartiet vill att Koster och Strömstad ska vara levande och blomstrande året runt

Den urbana trenden är just nu utmanad så med medveten strategi kan Koster bli platsen som blir vinnare i jakten på nya boplatser, mitt i fantastisk miljö men också närhet till stora staden.

Centerpartiet vill att Koster och Strömstad ska vara levande och blomstrande året runt. Nu finns ingen tid att spilla så vi hoppas att övriga partier stödjer oss till att skapa en levande framtid i hela kommunen!

Andreas Hansson (C)