Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Låt Tjärnö få blomstra med skola och båtplatser

Tjärnö båtförening menar att det är ett måste att skolan på Tjärnö ska bli kvar för att hålla samhället levande.

Den senaste tiden har det varit en del artiklar i Strömstads Tidning om skolan på Tjärnö. Vi vill sälla oss till alla dem som vill att skolan skall vara kvar.

LÄS MER: Skolutredningen öppnar för nedläggningar av ö-skolor

LÄS MER: Skolutredningen gör halt – uppdraget omprövas

Som boende på Tjärnö så älskar vi vår vackra ö och vill unna fler att få bo och verka på denna smultronö. För att detta skall bli möjligt är en levande skärgård med en skola ett absolut måste. Nyligen har kommunen beviljat två detaljplaner med cirka 25 ytterligare tomter på vårt Tjärnö.

Detta innebär att fler barnfamiljer kan få möjlighet att flytta in och med det ett utökat elevunderlag. I skärgårdskommunen Värmdö utanför Stockholm har man insett att en levande skärgård innebär att inga skolor får läggas ned oberoende av hur litet elevunderlag som finns. Med tanke på tidigare inlägg angående skolan tycks vi på Tjärnö brinna för en gemensam sak, att just bevara en levande ö.

Men en levande skärgård innebär också närhet till havet, stränder och båtliv. Det är därför viktigt att betona vikten av en småbåtshamn som är tillgänglig för alla, och på lika villkor.

Tjärnö båtförening arbetar aktivt för att möjliggöra att en brygga med båtplatser blir verklighet för alla våra medlemmar. Vi vill att den fördjupade översiktsplanens intention med en brygga för allmänheten blir verklighet, det är minst lika viktig för en levande och aktiv skärgård. De 35 hushåll som idag är medlemmar i Tjärnö båtförening kommer att öka i och med att de två nya planområdena blir verklighet.

Om hälften av de som köper tomt vill ha båtplats kommer vi att ha 48 hushåll i behov av båtplats. Förhoppningsvis är det många barnfamiljer som köper tomt. Att ha möjlighet att få en båtplats ökar Tjärnös attraktionskraft. Vi önskar som flera har nämnt i tidigare artiklar att Tjärnö ska vara en ö för alla, där skolan har en viktig roll, men också likvärdigheten att få en båtplats.

Annelie Enochson, Lars Coster, Jessica Wellington Hallström, Anja Coster, Fredrik Lange, ­Peter Andersen, Marcus Coster, Torbjörn Hallström, Monica Ljungdahl

Tjärnö båtförenings styrelse

LÄS MER: Gör Tjärnö skola till en skärgårdsskola