Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Örgård och Ewa Espling, Vänsterpartiet. Bild: Peter Wahlström, Privat
Carina Örgård och Ewa Espling, Vänsterpartiet. Bild: Peter Wahlström, Privat

Debatt: Kris efter att personalen lämnat Bup i Strömstad

Vänsterpartiet vill rusta upp barn- och ungdomspsykiatrin till en fungerande nivå.

I dag nåddes vi av beskedet att all personal på Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) i Strömstad sagt upp sig. De har under en lång tid haft stora svårigheter med att finnas till hands för de barn och ungdomar med familjer som behöver stöd, och inte fått förutsättningarna att göra det. Det är kris och har varit det länge, på bekostnad av våra mest utsatta barn och unga.

LÄS MER: Alla har sagt upp sig på Bup i Strömstad

Flera förslag på organisation och arbetssätt har tagits fram för Västra Götalandsregionen, som Vänsterpartiet har ställt sig bakom, men samtidigt har besparingar gjorts vilket vi protesterat emot. Våra förslag på lösningar har ofta röstats ner. Vi kan konstatera att den styrande minoritetens beslut till insatser inte räckt till. Vi i Vänsterpartiet är inte förvånade och vill därför här förklara vår syn på läget och lösningar framåt.

Som det är nu har regionen svårt att rekrytera och behålla personal inom Bup:s olika verksamheter. I Strömstad är det nu akut läge där all personal har lämnat. Länge har lösningen varit att upphandla privata företag med vårdpersonal som ska hjälpa till att korta köerna, men det räcker alltså inte. Det finns bara ett visst antal psykologer, socionomer, psykoterapeuter och annan personal att tillgå. Så hur blir det då? Erfaren personal erbjuds bättre löner hos både vårdcentraler och privata men förlorar det stimulerande sammanhanget som specialistnivån Bup borde kunna erbjuda, ihop med högre löner även hos oss. När allt fler lämnat står Bup utan erfaren personal och regionen får ännu svårare att uppfylla tillgängligheten.

Det är hög tid för den politiska ledningen att inse att deras insatser inte bidragit till att göra verksamheterna fungerande och robusta

Det är dock viktigt att inse att köer i sig inte hjälper mot psykisk ohälsa. Regionen ska se till att barn och unga får rätt vård och behandling och i den måste det finnas tydligt fokus på samverkan mellan vård, skola och andra aktörer. Denna samverkan leder till rätt insatser för en bättre hälsa, och stöd i de ungas livssituation. Vänsterpartiet tycker därför att det är oerhört viktigt att det tas ett helhetsgrepp så att alla barn och unga får den vård och behandling de behöver. Genom sammanhållna vårdkedjor och upparbetade samarbeten med kommunens verksamheter och andra borde Västra Götalandsregionen vara de som erbjuder både en bra arbetsmiljö och bra vård. Så är det inte idag.

Vi menar att det nu är hög tid för den politiska ledningen att inse att deras insatser inte bidragit till att göra verksamheterna fungerande och robusta, tvärt om i vissa fall. Nu vill vi be den styrande minoriteten att lägga prestigen åt sidan och diskutera med oss hur vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar i Bup:s verksamheter. Både för personalens och de ungas skull, så att vi äntligen kan rusta upp barn- och ungdomspsykiatrin till en fungerande nivå.

Carina Örgård (V)

regionråd Västra Götaland

Ewa Espling (V)

ledamot Norra hälso- och sjukvårdsnämnden