Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett vintrigt Ekenäs (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Ett vintrigt Ekenäs (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Insändare: Koster – vår största tillgång!

”Skapa de förutsättningar som behövs för att vi kan leva det liv vi vill. Sätt fart på Filjestads­projektet. Låt skolan vara kvar.”

OK. Jag ska inte sticka under stolen med att jag har egen vinning i sikte. Jag och min dotter flyttade till Koster sommaren 2020 och hon började ettan i världens bästa skola. Och vi önskar innerligt att få fortsätta bo på Koster och det skulle smärta henne och mig om vi var tvungna att flytta härifrån om skolan läggs ner. Vi älskar Koster! Vi har några steg till fantastiska stränder och klippor. Kajaken väntar på mig närhelst vinden mojnar. Vi pratar med lammen på väg till skolan och ser på solnedgången över Ursholmen. Världens bästa skola satsar på utomhuspedagogik, de lagar mat på stormkök av grönsaker de odlat på Kosters Trädgårdar. De plockar plast på stranden och bygger skulpturer och banne mig hinner de lära sig att läsa och skriva också! Behörig personal, också världens finaste, bor på ön och har uppriktig omsorg om våra barn. Det känns underbart att höra dottern säga hur glad hon är för att gå på Kosters skola. Vi flyttade hit på grund av skolan och för att vi vill bygga liv här.

Vi ska satsa. Inte montera ner. Tänka nytt. Entrepenörs­anda! Hitta fler ben att stå på än gränshandeln.

Så var det coronan. Strömstad i kris. Enda utväg? Som min psykologilärare Anna Ostrowski sa; ”Det är bara att bryta ihop och gå vidare”. Så sant! Vi ska satsa. Inte montera ner. Tänka nytt. Entrepenörs­anda! Hitta fler ben att stå på än gränshandeln.

De flesta turister som kommer till Strömstad kommer hit på grund av Koster och Kosterhavet. Det vore oerhört märkligt att montera ner vår största tillgång. Som flera andra har uppmärksammat, så hör skola, affär, samhällsföreningar och en levande landsbygd ihop. Utan skola, ingen affär… ingen levande landsbygd på Koster. Själv är jag en stolt Strömstadsbo med stenhuggarblod i ådrorna som värnar så pass mycket om min barndomsö att jag inte vill att den ska avfolkas och bli en kolonilott för rika turister. Jag vill liksom fortfarande stöta på de där med bred dialekt och historier om livet på Koster.

Tro mig! Det finns till och med människor som vill flytta till vår paradisö!

Platsen och människorna är vår största tillgång. Och det finns massa möjligheter och människor som drömmer drömmar. Outdoor Strömstad, ekoturism, Folkhögskola på Koster med fokus havet, hållbar odling med mera. Låt ­nationalparkens erbjudande blomma! Grön rehab, vandrarhem, kursgård, året runt aktiviteter och kultur på Koster för såväl turister som året runt boende, tillsammansodlingar… Tro mig! Det finns till och med människor som vill flytta till vår paradisö!

Strömstad – Havet i centrum – livet i fokus! Personligen vurmar jag för ett hållbart Strömstad och Koster, hållbart hav och liv. Så snälla! Skapa de förutsättningar som behövs för att vi kan leva det liv vi vill. Sätt fart på Filjestads­projektet. Låt skolan vara kvar. Utveckla. Se möjligheterna. Stötta oss att starta nya företag och bygga vårt samhälle. Tack!

Susann Persson Flodin