Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hans-Inge Sältenberg, Centerpartiet. Bild: Jakob Simonson
Hans-Inge Sältenberg, Centerpartiet. Bild: Jakob Simonson

Koster behöver fler bostäder nu

Det var nära att Koster blev utan skola till hösten – nu måste kommunen satsa på bostäder, skriver Hans-Inge Sältenberg (C).

Efter turerna och diskussionerna om handlingsplan och skolan på Koster måste grunden till skolans utmaningar åtgärdas – bristen på nya bostäder.

Det var ytterst nära att Koster skulle blivit utan skolan till hösten. Om inte några ledamöter i barn- och utbildningsnämnden vägrat acceptera att besluta om den handlingsplan som i praktiken skulle inneburit nedläggning av skolan på Koster, utan att först ha dialog med föräldrarna på Koster, hade med stor säkerhet Kosters skola inte funnits kvar kommande läsår.

Eftersom det faktum att det fanns sökande till lärartjänsten undanhölls, åtminstone delar av ledamöterna, och ingången på nämndens möte och yrkande från flera ledamöter var att snabbt besluta om handlingsplanen, framstår det uppenbart att avsikten var att kunna få möjlighet att avveckla skolan på Koster. Vi kan tacka intresserade personer och engagerad sökande som trots att hon tidigare blivit avvisad, sökte information och kontakt för att sedan åter erbjuda kommunen sina tjänster, för att vi nu har en skola kommande läsår.

För att skolan skall finnas kvar långsiktigt krävs fler barn, därför måste det omgående komma till nya bostäder.

Nu bedyras från många håll hur viktigt det är med skola på Koster. De långsiktiga utmaningarna för Koster skola kvarstår och kräver aktiva och kraftfulla politiska initiativ och beslut. Det duger inte och löser inte utmaningarna på Koster att politiska partier eller enskilda företrädare talat med kluven tunga. Det krävs konkret politisk handling. Koster är viktigt för Strömstads kommun och det måste finnas helhetstänk och vision för utvecklingen. För att skolan skall finnas kvar långsiktigt krävs fler barn, därför måste det omgående komma till nya bostäder.

Kommunen och Strömstadsbyggen måste omedelbart sätta bostadsbyggandet i Filjestad som första prioritet för nya bostäder, och hantera de praktiska frågorna snabbt och pragmatiskt. Omedelbart måste den gemensamma projektgrupp som önskas från Koster, tillsammans med Strömstadsbyggen, starta arbetet. Det skulle kunna återge energi och kraft till de engagerade och kreativa krafter som finns på Koster och trygga Kosters skola.

Hans-Inge Sältenberg (C)

Ledamot barn- och utbildningsnämnden