Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatt: Kommunen ska ta ställning för allas lika värde

Fi Strömstad: ”Vi ser vad som händer när SD kommer till makten - i Sölvesborg har de förbjudit kommunhuset att hissa regnbågsflaggan. Nu försöker de här också.”

SD vill att Strömstad inte längre ska få hissa regnbågsflaggan. SD:s Mattias Gustafsson inleder sin debattartikel om regnbågsflaggan med att raljera om HBTQ-personers utsatthet, med antydan om att den inte finns. Lever han i samma Strömstad som jag? Ett Strömstad där många av mina jämnåriga valt att flytta härifrån för att våga komma ut med sin sexualitet. Ett Strömstad där jag i förtroende vid flera tillfällen varit en av få personer som fått dela den plåga det kan innebära att inte få leva fullt ut som den man är, eller med den man vill. Ett Strömstad där en förening, på frågan om de vill engagera sig i Pride, svarade att de inte “har det problemet". Vilket problem?

Över fem procent av befolkningen räknar sig som HBTQ-personer. Det är omkring en person i varje skolklass. Om det inte avspeglas i det vi ser, beror det på att Strömstad inte är fullt så tryggt och öppet som vi önskar.

Vi stöttar Pride och regnbågsflaggan och allt som gör att människor hittar hem till sig själva

Varför är det så viktigt att säga emot när SD Strömstad motarbetar regnbågsflaggan? På samma sätt som exempelvis rätten till vård inte ska kunna vara en kontroversiell eller politisk fråga, ska inte regnbågsflaggan heller vara kontroversiell eller politisk. Den är neutral och står för mångfald och inkludering. Vi stöttar Pride och regnbågsflaggan och allt som gör att människor hittar hem till sig själva; blir öppnare, starkare och tryggare.

SD:s representant tycker vidare att det är orättvist att de som parti inte var inbjudna till Pride. Pride handlar mycket om att skapa trygga rum, att vara stolt över att vara sig själv och att få älska vem man vill. Alla får komma till Pride som privatpersoner, men alla kan inte vara välkomna att presentera sin politik på ett evenemang tillägnat personer och frågor de själva motarbetar.

Representanter för SD har kallat Pride för ett “vulgärjippo” och “perverst”. Björn Söder från SD har jämfört homosexualitet med pedofili. SD var det enda partiet som röstade emot att ta bort tvångssterilisering av transsexuella. SD kämpade emot samkönade adoptioner fram till 2019 och de vill inte att lesbiska par ska få assistans med insemination. De vill inte heller att transpersoner ska ges skydd i diskrimineringslagar. Inom Svenska kyrkan arbetar SD:s kyrkopolitiska grupp aktivt emot samkönade äktenskap. SD får absolut sämst betyg i RFSL:s rapport över hur svenska EU-parlamentariker förhållit sig till HBTQ-frågor. SD har röstat emot en överväldigande majoritet av alla HBTQ-reformer i riksdagen. Vi ser också vad som händer när SD kommer till makten - i Sölvesborg har de förbjudit kommunhuset att hissa regnbågsflaggan. Nu försöker de här också.

Det är på grund av sådana uttalanden och den HBTQ-fientliga politik som SD driver, som Prides arbete för ett mindre homofobt samhälle är viktigt

I en intervju med QX 2018 fick Jimmie Åkesson frågan: “När det gäller Pride så har ju SD hittills inte varit välkomna att delta. Hade du velat delta i Pride om du fått lov?

- Nej, det skulle gå väldigt långt innan jag gick med där. Pride-paraden tycker jag innehåller ganska obscena inslag.”

Det är på grund av sådana uttalanden och den HBTQ-fientliga politik som SD driver, som Prides arbete för ett mindre homofobt samhälle är viktigt. Det vore gravt hycklande att låta SD delta. I Stockholm och Göteborg Pride är SD inte välkomna - det gäller dock partiet och inte enskilda Sverigedemokrater. Strömstads kommun gjorde inget sådant ställningstagande; alla eller inga partier fick representeras. Det ställdes därför inte upp några bord med politiskt material på Pride Strömstad 2019. Det kom många personer som är aktiva inom politiken - men vi kom som privatpersoner. Det var viktigare för oss att ge förutsättningar för kommunen att kunna stötta evenemanget så att Pride blev av, än att tvingas stå bredvid ett bord där SD kunde låtsas vara ett parti som alla andra.

SD säger ibland att de representerar en tyst majoritet. Sanningen är att de företräder en högljudd minoritet. Jag tycker att vi ska oroa oss mindre för risken att utesluta ett HBTQ-fientligt parti från Pride och oroa oss mer för att alienera och utesluta HBTQ-personer från ett Pride som är till för dem.

Marielle Alvdal

Johanna Löfgren

Sonia Kamrani

Joar Alvdal

Marie Rosén

Linda Nordin

Juliah Synnergren Ståhle

Feministiskt initiativ Strömstad