Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunalrådet Kent Hansson (S) får beröm av en kommunpolitiker ur oppositionen. Bild: Jakob Simonson
Kommunalrådet Kent Hansson (S) får beröm av en kommunpolitiker ur oppositionen. Bild: Jakob Simonson

Kent Hansson (S) bryter gamla invanda mönster i Strömstad

Stig Johansson (L), Koster, berömmer Strömstads kommunalråd.

Kommunalrådet Kent Hanssons förnyade sätt att arbeta bryter gamla invanda mönster i Strömstad.

Kent Hansson – ditt senaste exempel är modet att utse kommundirektör Mats Brocker till VD i kommunens olika fastighetsbolag för att i ni lugn och ro kan vara kaptener på färden mot en effektiv lösning.

KD signalerar att kommunens fastighetsägande, vare sig det gäller sjukhuset eller lokaler för multikök, är avgörande för kommunens investeringar och ägande av lokaler. KD:s utgångspunkt är verksamhetens innehåll. För mig som Liberal och Kosterbo innebär kommunledningens och KD:s agerande att vår motion om avyttring av delar av Strömstadbyggens och Strömstadlokalers verksamheter, samt att bolagisera vår affärsmässiga hamnverksamhet kan genomföras.

Ditt handlande innebär även att frågan om Badanstaltens mycket viktiga verksamheter för kommuninvånarna kan lösas på ett framåtriktat sätt. Senaste fullmäktigedebatten visade tydligt att om vi inte löser frågan kommer skattebetalarna att tvingas satsa ytterligare pengar i en svart box. Det är slöseri att lappa och laga i nuvarande badhus.

Genom att avyttra delar av fastighetsbeståndet kommer Strömstadsbyggens belåning att minska, vilket sänker kommunens borgensåtaganden. Det innebär att kapital frigörs för att Strömstadsbyggen skall kunna gå före och investera i nya hyresfastigheter och varför inte ett nytt “badhus”, utifrån dagens tillgängliga tekniska lösningar. Att förleda skattebetalarna att tro att ett köp av gamla sjukhuset innebär bättre vård är vilseledande.

För tio år sedan arbetade Lars-Erik Antonsson, dåvarande näringslivschef i Strömstad, och jag, då turistchef, tillsammans med Köpmannaföreningen, Företagarna och kommunen m.fl. med att skapa ett nytt gemensamt ägt bolag mellan intressenterna för att öka Strömstads attraktivitet. Vi tänkte nytt, men lyckades inte få majoriteten av intressenterna med oss. Strömstads attraktivitet har inte minskat trots vårt misslyckande.

I samma tid förverkligades Bastekärr. Ledstjärnan var att Strömstad skall växa som handelsplats utan livsmedel. Fler bostäder skulle byggas genom att privata markägare och kommunen “bytte” mark mellan Canning och Bastekärr. Båda projekten trampar fortfarande vatten, och väntar på sin lösning.

Vid denna tid hade jag förmånen att umgås med Ronnie Brorsson och Lars-Erik Antonsson i Göteborg under ett dygn vid ett VT-arrangemang. Under ett av våra samtal talade vi om Strömstad på ett mer privat sätt. Ronnie beskrev sig då som grabben från Tanum som blivit kommunalråd och pratade om sin respekt för framgångsrika företagare i Strömstad. Ronnie, det är en styrka att du lämnat över rorkulten till Kent. Fortsätt på den vägen uppåt och framåt.

Du har med din erfarenhet både som oppositionsråd och kommunalråd möjlighet att göra det omöjliga möjligt. Sänk kommunalskatten, håll ordning på pengarna och bryt blockgränserna.

Oavsett vilket parti man som förtroendevald representerar i Strömstad är det dags att erövra sina friheter. Till min glädje förstår jag att barn- och utbildningsnämnden fattade ett gemensamt steg i den riktningen vid förra veckans sammanträde. Låt det bli en förebild för hanteringen av Bastekärr, Canning och kommunens “affärsverksamhet”.

Som Kosterbo kan man i dagarna glädja sig åt att framgångsrika företagare i servicebranschen är på väg att etablera sig på Koster.

Kent, när får vi som vill bygga nya bostäder på Nordkoster chansen? Jag har väntat i mer än femton år nu. Du har rätt inställning för att vi skall slippa mer torrsim på Koster när det gäller boende och vattenfrågan.

Stig Johansson

Liberal Kosterbo