Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD har en stenålderssyn på jämställdhet, menar Marielle Alvdal, Feministiskt initiativ (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind
SD har en stenålderssyn på jämställdhet, menar Marielle Alvdal, Feministiskt initiativ (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind

Debatt: Kasta inte orgasmer i glashus, SD

SD har en stenålderssyn på jämställdhet, menar Marielle Alvdal, Feministiskt initiativ.

Fredrik Eriksson (SD) påstod i kommunfullmäktige att SD har en bättre jämställdhetspolitik än Feministiskt initiativ och att Fi bara fokuserar på "symbolfrågor" som - det här är roligt - orgasmglappet.

Påstående nummer ett är skrattretande - SD har en stenålderssyn på jämställdhet, vilket även kan ses i Strömstad där SD hade sex män i topp på sin valsedel. SD vill att pappamånaderna ska bort, sambeskattning ska återinföras och aborträtten inskränkas. SD:s riksdagsledamot Anna Hagvall har sagt "misshandlade kvinnor ska sluta gnälla" och Erik Almqvist att “män har ofta bättre åsikter än kvinnor”. SD:s jämställdhetspolitiska talesperson skriver “Jämställdhet innebär inte att kvinnor och män skall ha exakt likadan representation i alla samhällets skikt” vilket rimmar illa med riksdagens mål “En jämn fördelning av makt och inflytande”. Denna talesperson avgick nyligen - ironiskt nog pga SD:s bristande jämställdhetsarbete.

Nyss avgick också SD:s högst profilerade kvinna i Strömstad; pga “gubbväldet” inom SD. I stället för självreflektion påstår SD alltså att de har en bättre jämställdhetspolitik än Fi.

Vi har drivit igenom ett helt nytt sjunde kapitel i Vision 2030, så att hela kommunen måste jobba med jämställdhet på alla nivåer

Som svar på påstående två har Feministiskt initiativ - bara här i Strömstad - hittills drivit igenom utbildningar till alla lärare om förtryck och våld i namn av heder. Vi har drivit igenom Huskurage; en åtgärd mot våld mot kvinnor, i Strömstadsbyggens alla hyreshus. Vi har drivit igenom utbildning till alla berörda yrkesgrupper om hur våld mot äldre kan förebyggas, identifieras och hanteras. Vi har drivit igenom ett helt nytt sjunde kapitel i Vision 2030, så att hela kommunen måste jobba med jämställdhet på alla nivåer.

Vi har fått igenom att kultur- och fritidsnämnden ska lägga samma resurser på flickor och pojkar - innan dess gick 70 procent av resurserna till pojkar (!) - och att kulturstrategin ska vara jämställd. Vi har fått igenom att kommunens dokument ska vara könsneutrala, eftersom både män och kvinnor lever och jobbar här. Vi har lagt motioner om att avskaffa minutmål och detaljstyrning i den kvinnodominerade hemtjänsten och öka deras resurser samt två motioner om att intensifiera jämställdhetsarbetet i Strömstad - för att bara nämna några.

SD:s partikassa är mer än tre gånger större än vår - hur har ni främjat jämställdhet med pengarna ni fått från kommunen?

Vi nominerar systematiskt kvinnor till höga positioner, i en stad som aldrig haft en kvinnlig ordförande i kommunfullmäktige. Vi i Fi har använt vår - Strömstads minsta - partikassa i allmänhetens tjänst till folkbildning; genom att bl.a. bjuda in kända föreläsare som Carin Holmberg, Sandra Lindström och Gudrun Schyman som föreläst om mäns våld mot kvinnor, om ojämställdhet i hemmet och om jämställdhetspolitik. Vi har tillsammans med andra anordnat Pride och 8:e mars-firanden.

SD:s partikassa är mer än tre gånger större än vår - hur har ni främjat jämställdhet med pengarna ni fått från kommunen?

Tidningsartiklar av och om oss har handlat bl.a. om att motverka mäns våld mot kvinnor, sexualbrott, obetalt hemarbete, orgasmglappet, kvinnligt företagande, huskurage, hedersvåld, talutrymmet mellan män och kvinnor i kommunfullmäktige, hur män och kvinnor behandlas olika i vården, samt om 6 timmars arbetsdag - för att nämna några artiklar som handlar specifikt om kvinnor; allt alltid grundat i forskning.

SD påstår att de “kämpar” för “riktiga kvinnofrågor” som omsorgen - men det är vi i Fi som gång på gång vägrat acceptera minskade ekonomiska ramar inom skola och omsorg. Vi som redan vårt första budgetår i Strömstad med stöd av en majoritet fick igenom mer pengar till skolan (1,5 miljoner mer per år till ökad lärartäthet) och som nu två år i rad tillsammans med 17-gruppen presenterat budgetar med mer pengar till just skola och omsorg. Vi som med 17-gruppen gjort en låglönesatsning, vilket främst hjälper kvinnor, och i år fått igenom 0,5 miljoner extra till arbetskläder åt förskole- och fritidspersonal - politiska prioriteringar som konkret påverkar kvinnors vardag.

Det är inte superimponerande att fastslå att man inte bryr sig om kvinnors orgasmer

Jag gav ett vallöfte om att aldrig glömma kvinnors perspektiv, och kan stolt säga att jag håller det vallöftet varje dag - i stort och smått. Försök inte kasta SD:s uppfattning om “små frågor” i ansiktet på mig. Och Fredrik? Det är inte superimponerande att fastslå att man inte bryr sig om kvinnors orgasmer. Det är det inte.

Marielle Alvdal

gruppledare Feministiskt initiativ Strömstad