Kan gränshandeln övervintra krisen?

Karl af Geijerstam: Norra Bohuslän har ingen annan basindustri - läget är akut.

ANNONS

Även i Norge ökar smittspridningen av coronaviruset. I början av veckan stängdes alla ölkranar i Oslo. Kanske kan de öppnas igen om tre veckor. Tills dess får restauranger och barer hänga upp "stängt"-skyltar, kanske för gott.

Under hela sommaren har smittspridningen varit låg på bägge sidor av gränsen. Norge har under hela pandemin tillämpat hårda karantänsregler mot Västra Götaland.

Men även om Norge har hållit fanan högt när det gäller restriktioner på grund av pandemin, har skillnaderna mellan hur folk har betett sig på båda sidor av gränsen i praktiken varit ganska små. Under hela sommarhalvåret har det varit svårt att se varför norrmän skulle hindras att åka över gränsen. Många av dem har dessutom haft helt legitima skäl att ta hand om sina fastigheter.

ANNONS

Nu gäller mycket hårda krav på inresa i Norge. Man ska kunna visa upp ett negativt provresultat som inte är mer än 72 timmar gammalt, dessutom kvarstår karantänskraven.

Det kanske är en efterklok betraktelse, men frågan är om de hårda karantänsreglerna var nödvändiga under sommarhalvåret? Det förefaller råda konsensus om att smittan sprids mest vid nära umgänge med familj, på arbetsplatser och olika fritidsaktiviteter inomhus – inte i mataffärer. Svaret på den frågan kommer vi inte att få.

Det vi vet just nu är att tusentals jobb kommer att försvinna i norra Bohuslän. Många är varslade, eller har redan fått gå från sina jobb.

Häromdagen kom besked att korttidspermitteringarna förlängs till juni nästa år. För Bohuslän är detta en ödesfråga. I norra Bohuslän är gränshandeln och turismen den basindustri som hela ekonomin vilar på. Det finns inga andra industrier eller branscher som skulle kunna fånga upp så mycket arbetskraft. Därför måste gränshandeln få en chans att övervintra denna ekonomiska fimbulvinter som står framför oss. Att gränsen är stängd de närmaste månaderna är tyvärr det realistiska scenariot.

ANNONS