Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olle Åsenius, kyrkoherde i Strömstad. Bild: JERKER NORLANDER
Olle Åsenius, kyrkoherde i Strömstad. Bild: JERKER NORLANDER

Insändare: Kampen mot ondskan

Strömstads kyrkoherde Olle Åsenius: ”Vi bidrar med akutboende för de flyktingar som ännu inte fått någon plats”.

Rätten trängs tillbaka, rättfärdigheten stannar på avstånd, ärligheten snubblar på torget, redbarheten kan inte längre komma fram…

Varje söndag har sitt tema och sina texter och den tredje söndagen i fastan som är nu, så är temat ”kampen mot ondskan”. Texten från Jesaja är nästan som ingressen till ett nyhetsinslag från Ukraina trots att den är skriven för drygt 2 500 år sedan, och där fortsättningen sätter in Guds syn på det:

Herren såg med misshag att det inte fanns någon rätt. Han såg att ingen trädde fram och häpnade över att ingen ingrep.

Ukraina ber Nato att inrätta flygförbudszon men ingen törs hjälpa av rädsla för eskalering och kanske är det klokt även om det är frustrerande. Däremot vill många människor i vår stad hjälpa till på olika sätt. På Facebook och andra sociala medier så mobiliseras ”Strömstad för mångfald”, vilka gjorde ett stort arbete senast och vi i kyrkan har genom dialog med kommunen fått uppdrag att hjälpa.

Vi kommer också att behöva hjälp med att skjutsa människor till Skee

Denna gång bidrar vi med akutboende för de flyktingar som ännu inte fått någon plats. Vi har därför tvingats ändra människors bokningar i Skee församlingshem och fått inreda rum som potentiella sovsalar med enkelt golvlogi. Responsen när vi gått ut och bett människor bidra med saker vi saknade har varit överväldigande. Möter du flyktingar som akut behöver boende når du oss alltid på 0526-18344. Vi kommer också att behöva hjälp med att skjutsa människor till Skee.

Framåt kommer vi antagligen arbeta med mötesplatser för flyktingar som bor mer långsiktigt, samt insamling av pengar och förnödenheter till hjälpinsatser. Jag vill passa på att tacka dig som är medlem, eftersom din medlemsavgift gör att vi har både lokaler och personal för detta.

Jesajatexten fortsätter med hur Gud ger den svage men rättfärdige styrka och vi ber i varje gudstjänst om att sanningen ska bryta igenom och om att rätten ska segra. Strömstad kyrka är öppen varje vardag för ljuständning och bön och vi får påminna oss om att vi får ta tillfället i akt att göra något gott för våra medmänniskor från Ukraina.

Passa på att engagera dig när världen för en gång skull har en kamp mot ondskan som känns tydlig

På söndag har vi dessutom en särskild insamlingsgudstjänst i Strömstads kyrka som du är välkommen till. Vi kommer att få höra en Strömstadsbo med ukrainskt ursprung berätta om sina kontakter med vänner och släktingar därnere.

Passa på att engagera dig när världen för en gång skull har en kamp mot ondskan som känns tydlig.

Guds frid och allt gott önskar

Olle Åsenius

kyrkoherde i Strömstad

LÄS MER: Nu står kyrkan redo för att logera Ukrainaflyktingar

LÄS MER: Köpmannaföreningen stöder Agnetas insamling till Ukraina