Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Leif Gunnarsson

Köp inte ut till valborg

Magdalena Gerger, vd för Systembolaget: Ungdomar som är berusade riskerar att drabbas av brott och olyckor.

Valborg är ett av de säkraste vårtecknen vi har. Men det är också ett tillfälle när många ungdomar dricker alkohol – vissa kanske för allra första gången.

Det vanligaste sättet att få tag på alkohol är via en annan ung person, till exempel en kompis eller ett syskon. En av fyra unga vuxna anser till och med att det är mer okej att köpa ut alkohol vid valborg och andra särskilda tillfällen än annars. Det visar en ny undersökning som Systembolaget har gjort via Kantar Sifo, bland unga vuxna 20-28 år.

Ungdomar som är berusade riskerar att drabbas av brott och olyckor. Deras hjärnor tar mer skada av alkohol än vuxnas. Det finns också studier som visar på att de som alkoholdebuterar tidigt dricker mer när de blir vuxna. Trots att det ofta finns en omtanke i grunden hos den som köper ut måste vi komma ihåg att det inte egentligen finns någon ”snällangning”. Både kompisar, syskon och föräldrar – vi har alla ett ansvar att orka stå emot och säga nej.

Jag hoppas att den här valborgsmässoaftonen blir startskottet på en sommar att minnas för alla tonåringar. Därför hoppas jag att du fattar beslutet att vara riktigt snäll mot de ungdomar du har i din närhet – och inte köper ut.

Magdalena Gerger

vd Systembolaget