Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stein Rukin, talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Stein Rukin, talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Debatt: Köp av sjukhuset vore strategiskt viktigt för Strömstad

Stein Rukin, Jour Strömstad: Köp av sjukhuset, om det låter sig realiseras, visar bara att Strömstads kommun faktiskt kan vara i framkant av utvecklingen.

Jag ska inte på något vis blanda mig i den särdeles viktiga samhällsdebatt som förs i tidningen mellan Elisabeth Johansson och Lars Georgsson om cigarettfimpar, urinlukt och lekplatser.

Elisabeth Johansson berör emellertid i sitt senaste inlägg köp av sjukhuset och ansvaret for vården, något som kräver en kommentar.

LÄS MER: Det arbetas på bred front för utveckling

Enligt min uppfattning finns det strategiska anledningar att köpa sjukhuset. Också utifrån en investeringssynpunkt är det intressant (i motsats till vad man nu kan läsa om köpet av en annan fastighet förra mandatperioden).

Det ger tillgång till cirka 12 000 kvadratmeter areal i rimligt bra skick, en redan existerande specialistsjukvård som kan utvidgas, rehab som säkras, och en utbyggnad av bland annat korttidsboende för att förhindra betydande utbetalningar till regionen.

Så hur är det med vård hela dygnet? Den vårdlösning regionen i dag står för kan kort beskrivas som oöversiktlig, hopplöst byråkratisk och lidande av tidsbrist, sängbrist, läkarbrist, sjuksköterskebrist, pengabrist och annat. Enligt min uppfattning är det inte längre en fråga om systemet måste ändras, utan när!

Två statliga utredningar, ett otal professionella synpunkter, politiska partier och till och med regionens eget handlingsprogram från 2017 pekar klart i samma riktning. Dessutom föreligger för Strömstads vidkommande ett samstämmigt politiskt beslut om att utveckla "Norrtäljemodellen". Och oberoende av detta, och även oberoende av vad regionen kan anse, finns det möjlighet att bygga upp ett medborgarkollektiv inom vården. Exempel på detta finner man bland annat i hälsocentralen i Offerdal i Jämtland.

Köp av sjukhuset, om det låter sig realiseras, visar bara att Strömstads kommun faktiskt kan vara i framkant av utvecklingen.

Stein Rukin

Jour Strömstad

LÄS MER: Kent Hansson (S) vill att kommunen köper sjukhuset