Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hultberg (M) riksdagsledamot från Fjällbacka Bild: Riksdagen
Johan Hultberg (M) riksdagsledamot från Fjällbacka Bild: Riksdagen

Debatt: Johan Hultberg (M): ”Närmast parodiskt”

Moderate riksdagsledamoten Johan Hultberg svarar P-A Hultman på insändaren: ”Alla människor är inte stöpta i samma moderatform.”

Sin vana trogen replikerar P-A Hultman (24/7) när undertecknad skriver i Strömstadstidning. Det välkomnar jag. Tyvärr försöker P-A Hultman, också det sin vana trogen, nedvärdera undertecknad istället för att föra en hygglig debatt.

Denna gång genom att anklaga mig och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, för att vara fullkomligt okunniga.

LÄS MER: P-A Hultman: ”Alla är inte stött i samma moderatform”

Hultman menar att vi har fel som skriver att i Västra Götaland är drygt 107 000 utrikesfödda inte självförsörjande. Hultman menar att den definition av självförsörjande som vi använder oss av är missvisande.

Den definition vi utgår ifrån anger att en person i arbetsförålder ska ha en bruttoinkomst på 186 000 kronor per år, eller cirka 12 500 kronor netto per månad.

Hultman tycker att definitionen är för generaliserade. Det blir dock närmast parodiskt när Hultman till stöd för sin kritik mot oss generaliserar på ett alldeles häpnadsväckande vis.

LÄS MER: Hultberg: ”Vi tycker att Sverige behöver en ny politisk riktning”

Hultman skriver att han ska ge mig och Svantesson en lektion i bland annat kultur och normer och förkunnar sedan att basfödan för många invandrade familjer består av ris, lök och kyckling och att det är mannen i dessa familjer som står för försörjningen.

Vidare skriver Hultman att ”man köper inte sprit, dyr mat, cigaretter, en massa godis, chips och andra förbrukningsvaror”. Generaliserade var ordet. Jag konstaterar att vi har personer som invandrat till Sveriges från jordens alla hörn, från vitt skilda kulturer och traditioner. Och att utrikesfödda precis som alla vi som är födda i Sverige är individer. Individer med olika värderingar, vanor och för den delen också ovanor.

För oss moderater är det dock helt grundläggande att det är klart och tydligt för alla som bor i vårt i land att i Sverige så talar man svenska och man försörjer sig själv.

Arbetslinjen ska gälla lika för alla. Att människor kommer i egen försörjning och kan förstå och kommunicera med sina medmänniskor är grundläggande för en lyckad integration.

Begreppet självförsörjande utgår ifrån en definition som på individnivå givetvis kan bli missvisande men som på ett generellt plan ger det en tydlig och allvarlig bild.

År 2019 var cirka 675 000, eller 50 procent, av invandrarna i arbetsför ålder inte självförsörjande. Det vill vi moderater göra något åt. Vi har med hjälp av en särskild integrationskommission arbetat fram konkreta och genomgripande förslag för att vända på dagens utveckling och skapa en bättre framtid.

Vi vill bland annat införa en jobbpremie och sänka skatten på de allra lägsta arbetsinkomsterna för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Vi vill också införa bidragstak och skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Detta genom att förstärka nystartsjobben och ge fler långtidsarbetslösa arbetspraktik.

Ungefär en tredjedel av de nyanlända som kommer till Sverige saknar grundskoleutbildning från sitt hemland. Då har man svårt att hävda sig på svensk arbetsmarknad. Därför vill vi införa en fungerade utbildningsplikt som gör att nyanlända snabbt utbildar sig och blir anställningsbara. Integrationen är en ödesfråga för Sverige.

Om Moderaterna efter nästa val får möjlighet att bilda regering kommer vi omedelbart påbörja det mödosamma arbetet med att både få på plats en långsiktigt hållbar migrationspolitik och en funderade integrationspolitik.

Johan Hultberg (M)