Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Petersson: Jag skippar träning - drar på weekend med min vän

Ensamhet är lika farligt för hälsan som rökning slog en kvällstidningsrubrik fast häromdagen. Studier har tydligen visat på kopplingen mellan just det sociala livet och ens hälsostatus, och slutsatsen dras att umgås med sina vänner är bland det bästa du kan göra för hälsan. Därför känns det oerhört motiverat att tillbringa en hel helg utomlands med sin vän.

Att umgås flera dagar ihop, vilken lyx! När man var yngre kändes det som all tid i världen fanns till ens kompisar. När man blir äldre kommer livet emellan. Tiden för umgänge med vänner minskar - kanske just i 30-plusåldern när jobb och karriär, förhållanden och barn tar upp mycket av ens tid och tankar.

Min vän Madde som jag ska resa med försöker jag, något förgäves, att få att flytta till mig i Strömstad. Men hennes bra jobb som hon har på DN gör att hon stannar i Stockholm. Vilket jag kan förstå trots allt.

Men då får vi ses på ”halva” vägen var, i Skåne, för att sedan tillsammans ta tåget till Köpenhamn. Det är visserligen inte så långt utomlands, men ändå! Vad ska vi äta för gott, vilka gator ska vi strosa på och vad ska vi avhandla för ämnen? Frågorna är många och svaren gör oss pirriga.

Jag och Madde träffades på journalistlinjen i Stockholm, och vår gemensamma kärlek till tv-serien Vänner och ett allmänt ”klick” gjorde att vi började umgås även utanför föreläsningarna om källkritik och radions historia. Under alla år i Stockholm av olika jobb i medievärlden, lägenhetsjakt och förhållanden har vi funnits där för varandra. Livet går som bekant upp och ner som en, ibland fruktansvärd och ibland underbar, berg-och dalbana. Men oavsett vad som hänt runt oss har vi alltid kunnat skratta tillsammans. Vilket jag tror är en av de viktigaste egenskaperna både i vänskaps – och kärleksrelationer. Att ha kul ihop!

Vi har rest ihop tidigare, så det känns tryggt inför denna weekend. Det kan ju vara ett viktigt test på vänskapen annars. Att resa ihop och upptäcka konstiga vanor hos sin vän – som att man har helt olika uppfattning om dygnsrytm, kan faktiskt nästintill förstöra en vänskap. Men vi har tillbringat en vecka i ett, vad det kändes som, 48-gradigt varmt Rom tillsammans, då ska vi nog klara av 48 timmar i Köpenhamn.

Kanske kan en timmes snack och skratt med en vän vara lika nyttigt som en snabb promenad?

Det var för övrigt en lyx att resa till Italien med en halv-italienare. När jag höll på att bli blåst av någon gelato-försäljare som trodde han kunde ta överbetalt av en dum blond svensk turist kom min Madde till undsättning. På snabb italienska gjorde hon klart att vi minsann inte var några turister de kunde lura, hon har Italien i blodet. Inte kunde de lura oss in på turistfällorna till restauranger, Madde visste exakt vilka pastaställen vi skulle äta på och kunde lukta sig till en dålig pastarestaurang på mils avstånd.

Ett tag i Stockholm jobbade vi båda samtidigt på Aftonbladet, vilket var en dröm och en stor trygghet att se sin kompis i korridoren varje dag. Dock hann vi knappt äta lunch tillsammans för hon var på TV-avdelningen på nyhetsdesken och helt plötsligt kunde det komma ett sms i stil med; ”Ska ut och göra ett TV-inslag om en man bakat en jättestor chokladboll, vi får ta lunch imorgon”.

Ett par år senare jobbade vi på varsin våning i den stora skyskrapan på Kungsholmen, hon på DN och jag på Expressen. Då kunde vi ibland ha tid för en kaffe på ett neutralt våningsplan och avhandla skvaller.

Jag är övertygad om att mina år i Stockholm inte hade blivit lika fina, roliga och minnesvärda utan Madde.

Att umgås med vänner är bland det bästa du kan göra för hälsan säger alltså olika studier. Kanske kan en timmes snack och skratt med en vän vara lika nyttigt som en snabb promenad? Forskning visar åtminstone att vänskap skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, ångest och stress.

Därför känns det helt okej att jag skippar kvällsträningen för att i stället parkera mig i soffan och googla på mysiga restauranger i Köpenhamn. Jag investerar i min hälsa ju!