Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olle Lindeborg är praktikant på Strömstads Tidning. Bild: Jakob Simonson
Olle Lindeborg är praktikant på Strömstads Tidning. Bild: Jakob Simonson

Olle Lindeborg: Jag hoppas att det blir en vit jul, men samtidigt hopar sig tvivlen

Snön är en gåva från himlen och den kommer vid jul. Förhoppningsvis. Jag håller i alla fall alla tummar jag kan för att det blir snö över Bohuslän lagom till dopparedagen, men jag är allt annat än säker. I klimatkrisens spår riskerar snö i december att bli en verklig raritet.

En snörik jul riskerar att bli en riktig högoddsare när människans skadliga utsläpp av fossila bränslen fortsätter. För att temperaturen ska hålla sig max en och en halv grad över förindustriella nivåer behöver mänskligheten påbörja en snabb omställning och fasa ut kol och olja.

Snön töar bort och om barn (och vuxna) kommer att få åka pulka, göra snöänglar och rulla fram snögubbar är högst oklart. Fram till i dag har den globala medeltemperaturen ökat med ungefär 1,2 grader jämfört med förindustriell tid, enligt Dagens Nyheter. I Sverige går den här utvecklingen ännu snabbare. Närmare polerna är uppvärmningen betydligt mer drastisk jämfört med det globala snittet. I DN:s sammanställning framgår det att temperaturen i Sverige har ökat med 3,3 grader jämfört med förindustriell tid.

Enligt analyser från SMHI kommer uppvärmningen just i Bohuslän inte att vara lika påtaglig som på andra ställen i landet

Eftersom snö som bekant smälter så fort det blir plusgrader kommer de stigande temperaturerna minska antalet vita jular. Enligt analyser från SMHI kommer uppvärmningen just i Bohuslän inte att vara lika påtaglig som på andra ställen i landet. Det här beror på närheten till havet där Atlanten värms upp långsammare än den europeiska och asiatiska kontinenten. I östra Sverige kommer temperaturökningen att vara mer märkbar, något som får mig att tänka på snörika julfiranden som barn i Mälardalen.

Tänk vad mycket som ändå hör snön till! Själv minns jag alla förmiddagar på julafton som fylldes med skridskoåkning på den lilla dammen på golfbanan, skidåkning på jullovet och hur jag, när jag var riktigt liten, åkte i en sovpulka fastspänd bakom antingen mamma eller pappa som alltid gav sig iväg på hurtigt långa skidturer.

Snön är väl ändå en väldigt viktig komponent för att få till den där riktiga julkänslan? Om inte annat är det väl härligt att snön för med sig så mycket glädje trots iskylan som den ofta flankeras av. Tänk bara en sådan sak som att barn, helt i enlighet med barnkonventionen, kan få ägna sig åt pulkaåkning. Eller sovpulkaåkning som riktigt litet barn. Jag kan av egen erfarenhet bekräfta att åka fram i en sovpulka med huvudet i höjd med snötäcket är svårslaget. Då har jag inte nämnt något om ljudet. När stavarna strax framför mig bryter igenom skaren. Att vara precis i höjd med det ljudet är faktiskt en upplevelse.

Oddsen är inte riktigt på Strömstads sida och sannolikheten för vita jular kommer att fortsätta minska

Även om Bohuslän tillhör de landskap som kommer att värmas upp minst så är fortfarande uppvärmningen här större än det globala snittet. Dessutom är chanserna för snö på julafton betydligt lägre i kustsamhällen som Strömstad och Grebbestad än vad de är i de mer kuperade delarna bara några mil längre inåt land. Längs Bohuskusten är det, enligt en specialframtagen karta från SMHI som behandlar data för åren 1931-1980, mellan 30 och 40 procents sannolikhet att julen blir vit. Kort sagt: oddsen är inte riktigt på Strömstads sida och sannolikheten för vita jular kommer att fortsätta minska.

Tur att det finns fler saker än snö som hör julen till. Pepparkakor till exempel. Dessa goda pepparkakor som jag mer än gärna äter året om.

Faktum kvarstår dock. Pepparkakor och snö är två helt skilda företeelser. Båda unika och väldigt olika. Pepparkakor kommer aldrig att kunna ta snöns roll, men att tröstäta pepparkakor när marken ligger bar på julaftonsmorgon kan i alla fall vara en nödlösning.

Vad gäller första advent, där vi befinner oss nu, finns det en liten gnutta hopp. I min väderapp står det att det blir mellan noll och minus fyra grader. Och! Viktigast av allt går att utläsa: 30 procents chans att Strömstad får snöfall till första advent, det är ändå odds värda att satsa på med bohuslänska mått mätt.