Sten Brodén (V), Fairtrade­gruppen i Strömstad, är besviken på näringslivet.
Sten Brodén (V), Fairtrade­gruppen i Strömstad, är besviken på näringslivet. Bild: Jakob Simonson

Jag är besviken på näringslivet i Strömstad

Sten Brodén (V), Fairtradegruppen: Strömstad, med sin enorma gränshandel, bör naturligtvis ta sitt ansvar för att denna handel ska vara så rättvis som möjligt.

ANNONS
LocationStrömstad||

På senaste fullmäktige­mötet ställde Lars Åke Karlgren (V) en enkel fråga till kommunalrådet Kent Hansson (S) om hur Strömstad Fairtrade City ska utvecklas i framtiden. Svaret var positivt under förutsättning att ett omtag görs i arbetet och att köpmännen, näringslivet och ideella organisationer engagerar sig mera.

Rättvis handel är ett handelssamarbete som verkar för att skapa förbättringar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garantera rättig­heter. Denna definition har erkänts av bland andra Europaparlamentet och av Europeiska kommissionen.

Fairtrade City är en diplomering av kommuner som aktivt verkar för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen syftar till att öka kännedomen om rättvis handel och efter­frågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter i enlighet med Agenda 2030.

ANNONS

Strömstad, med sin enorma gränshandel, bör naturligtvis ta sitt ansvar för att denna handel ska vara så rättvis som möjligt. Varor som köps in från fattiga länder ska naturligtvis i största möjliga utsträckning bidra till utveckling av dessa länder och bidra till att odlare och anställda får bättre villkor. Strömstads kommun har tagit ett stort ansvar, till exempel är nästan allt kaffe som serveras i kommunen sedan flera år fairtrade. Men näringslivet i allmänhet och gränshandlarna i synnerhet har också ett stort ansvar.

Styrgruppen som leder opinionsarbetet, informerar och genomför olika evenemang har framför allt bestått av kommunala tjänstemän och ideellt arbetande personer från olika organisationer.

Representanter för Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet har i olika grad medverkat under årens lopp. Med några få undantag, som kan räknas på ena handens fingrar, har näringslivet och gränshandlarna lyst med sin frånvaro. Det gör mig oerhört besviken. Kommunala tjänstemän och några få eldsjälar har under tio år skapat goodwill åt handeln med diplomeringen som Fairtrade City. Men näringslivet och köp­männen har bekvämt surfat ovanpå vågen.

Jag förväntar mig nu att det görs ett omtag i Strömstad Fairtrade City, att miljö­strategen tar ett initiativ, att näringslivet och gränshandlarna aktivt går med i styrgruppen och tar sitt ansvar för att utveckla Strömstad som handelsstad. På så sätt kan man synliggöra kommunens hållbarhetsarbete för att uppnå Agenda 2030.

ANNONS

Sten Brodén (V)

ledamot av styrgruppen Strömstad Fairtrade City 2009-19

ANNONS