Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marielle Alvdal och Joar Alvdal, Fi Strömstad. Bild: Arkiv

Intensifiera arbetet mot våld i nära relation i Strömstad

Fi Strömstad: Polisens resurser ökar - men samtidigt tar man bort gruppen som arbetar med våld i nära relationer i Strömstad.

Polisen väljer att ta bort gruppen som arbetar med våld i nära relation i Strömstad. Samma vecka kommer domen mot Cissi Wallin; en av de kvinnor som namngav sin förövare under #metoo. Hon befanns vara skyldig till förtal. Ett offer för sexuellt våld döms till 90 000 kronor i böter för att ha namngett sin förövare. Hon anmälde honom först för våldtäkt, men utredningen lades ner - som så många andra utredningar om våld och sexuellt våld som män utsätter kvinnor för. Nyligen stod kvinnor i Strömstad och många andra städer i en tyst manifestation för att belysa det faktum att bara fem procent (!) av alla våldtäkter leder till fällande dom och att våldtäkter inte utreds ordentligt - den misstänkte blir förhörd i bara hälften av fallen. “Rättslösa” stod det på tejp som kvinnorna hade för munnen.

LÄS MER: Polisen om mäns våld mot kvinnor: "Vi behövs i glesbygden"

Polisens resurser ökar. En kapprustning pågår bland partierna, där partiledarna bjuder över varandra med löften om tusentals nya poliser. Samtidigt är kvinnors säkerhet idag lågt prioriterat inom rättsväsendet, i jämförelse med andra grova brott. Men mäns våld mot kvinnor är ett demokratiproblem. Fyrbodal har fler anmälda brott i nära relation än resten av polisregion Väst och andelen anmälningar ökar. Det är otroligt viktigt att de fina resurser som finns blir kvar och utökas i Strömstad, i stället för att som planerat flytta verksamhet till Uddevalla och Trollhättan. Detta är en tid att intensifiera arbetet mot våld i nära relation. Polisen ska ha en stark lokal närvaro - det uppnås inte genom centralisering!

Domen mot Cissi Wallin riskerar att leda till att färre anmäler sin förövare, att misshandlare och våldtäktsmän använder “förtal” som ett medel för att tysta och kontrollera brottsoffer, samt att fler misskrediterar #metoo och alla hundratusentals berättelser om våld. Det tänker vi aldrig låta hända! Så länge Sveriges rättssystem fortsätter svika utsatta, kommer vi stötta brottsoffer som tvingas skrika ut sina förövares namn. Fortsätt anmäla. Vi backar er! Skulden och skammen ska läggas där den hör hemma, på förövaren. Vi kommer fortsätta lyfta fram våldet som ett av vår tids främsta säkerhets- och folkhälsoproblem på alla sätt vi kan, särskilt där Feministiskt initiativ finns representerade politiskt.

I Strömstad har vi sedan vi blev invalda för ett år sedan skrivit tre motioner om våld i nära relationer: en motion om Huskurage, en om våld mot äldre och en motion om hedersvåld. Nu vill vi att motionerna kommer tillbaka för beslut och vi vill ha stöd av de andra partierna att få igenom dem!

Vårt budskap är: Intensifiera arbetet mot våld i nära relation i Strömstad!

Marielle Alvdal

Joar Alvdal

Feministiskt initiativ