Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Joar Alvdal och Marielle Alvdal från Feministiskt initiativ. Bild: Pressbild, Thomas Bennelind
Joar Alvdal och Marielle Alvdal från Feministiskt initiativ. Bild: Pressbild, Thomas Bennelind

Vem bryr sig om Koster?

Joar Alvdal och Marielle Alvdal från Feministiskt initiativ skriver insändare om Kosters framtid.

Vem bryr sig om Koster? Under sommaren har som bekant Socialnämnden beslutat att dra in på hemtjänsten på Koster. Att behålla hemtjänsten kvälls- och nattetid ansågs för dyrt. Feministiskt initiativ argumenterade starkt för Koster under mötet. Behovet av hemtjänst på Koster beräknas öka de närmaste åren - att då dra ner på hemtjänsten är helt bakvänt.

Alla partier med rösträtt i nämnden, alla partier utom vi, röstade blankt eller för neddragningarna. Att fyra partier lade ner sin röst i frågan ser vi som ett sätt att försöka vinna billiga politiska poäng: i nästa valrörelse kan de hävda att de inte röstade för en nedskärning.

Som representanter för ett parti som fick ersättarplats i socialnämnden – och därmed inte har rösträtt där – är det extra frustrerande att se på när de politiker som har rösträtt avstår den.

Medan de drabbade väntar på vård, och vi väntar på utvärderingen av beslutet, tänker vi vidare. En satsning som ligger i startgroparna i Strömstads kommun är digitalisering inom vården; exempelvis automatiserad läkemedelsdispensering, distanssamtal med vårdpersonal vid behov, och falldetektorer med automatiska larm. Det ersätter inte hemtjänst, men kommer göra stor skillnad för personer med vårdbehov.

Vid föregående socialnämndsmöte lade Feministiskt initiativ därför följande yttrande: “Vi i Feministiskt initiativ ser att Koster på sista tiden tvingats stå tillbaka när pengarna tryter, utan att något alternativ för hur man kan kompensera för detta hittills föreslagits – vilket inte är väl förenligt med en levande landsbygd och Vision 2030.

Vi vill därför ta detta i särskilt beaktande då framtida kommunala satsningar, och speciellt förslag kring Kosters framtid, diskuteras. Ett första steg föreslås därför vara att låta Koster vara först i kön då försök med digitalisering senare kommer göras i kommunens hemtjänst.”

Vi kommer fortsätta argumentera för hemtjänst dygnet runt på Koster, och mera. I dagarna lägger vi en motion för att göra färjan avgiftsfri för alla Kosters fastboende, samt för alla kommunens skolelever. Feministiskt initiativ fick åtta procent av Kosters röster. Nu är det dags för er andra partier – som ska förvalta förtroendet från 92 procent av Kosterborna - att komma in i matchen!

Joar Alvdal

ersättare i socialnämnden för Feministiskt initiativ

Marielle Alvdal

ordinarie ledamot i kommunstyrelsen för Feministiskt initiativ