Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Knatteträning. Så här såg det ut vid prova på-dagen på Lionshov i slutet av december.

Ute på hal is?

Flera familjer reagerar i en insändare på att tiderna för allmänåkning för barnen i Lionshov ändras, eller tas bort, med kort varsel.

Den allmänna skridskoåkningen (utan klubba) vid Lionshov ishall har vi, som är några familjer med små barn, besökt vid ett tiotal tillfällen. Vi tycker det är väldigt trevligt att komma dit och kunna åka skridskor och sedan ta en värmande fika i cafeterian. Isen i hallen är bra skött och för något ovana åkare är det fantastiskt att kunna få möjligheten att åka på nyspolad is. Våra barn tycker det är helt suveränt att kunna få lära sig skridskoåkning här, då isen är bra och att det också finns tillgång till ställningar att åka runt med, för att öva upp balansen.

Våra barn verkligen längtar till varje tillfälle, när vi planerat att åka till rinken!
Men den senaste tiden har vi, och framför allt då våra barn, blivit väldigt besvikna över hur schemat av istiderna har ändrats med kort varsel. Vid ett tillfälle var alla barn i kommunen lediga p.g.a. skolornas, fritids och förskolornas planeringsdag (9/1). Enligt Lionshovs isschema skulle det då vara allmänåkning utan klubba från klockan 15:15 den dagen. Tillsammans hade vi planerat för att ha en trevlig eftermiddag med våra barn. Två av oss hade barnvakt på förmiddagen och tog ledigt från jobbet på eftermiddagen för att kunna åka skridskor, men blev väldigt snopna och irriterade när vi kvällen innan upptäckte att tiden för åkningen flyttats till kl. 08:00 istället. Barnen blev oerhört besvikna, när det inte blev någon skridskoåkning alls för deras del den här dagen!
Lördagen den 20/1 var också en dag vi tänkte oss till ishallen, och nu var det längesedan barnen kunnat åka, då vi blev snuvade på tiden vid det tidigare tillfället. Men återigen ändrades schemat helt abrupt, vilket även nu uppdagades kvällen innan. Nu hade dessutom inte tiden flyttats, utan istället tagits bort helt! I denna vecka fanns inte ett enda tillfälle för allmänåkning! (Då vi inte kontrollerar istiderna varje dag, är det möjligt att schemaändringen hade gjorts två dagar före. I vilket fall gjordes ändringen med kort varsel.)

Barnen blev jättebesvikna och ledsna. De hade verkligen sett fram emot att kunna få åka!
Vi tycker detta är oerhört tråkigt och också irriterande att det blir så här. Om vi, utifrån de scheman som finns, planerar för att åka skridskor och schemat helt plötsligt ändras med kort varsel, blir det stor besvikelse. Barnen själva känner det som att de aldrig kommer att få åka skridskor igen.

Vi förstår att det måste vara ett oerhört pusslande för att få i hop tiderna för alla. Men varför lägger man då in i schemat att det är en allmänåkningstid utan klubba och sedan ändrar den med så kort varsel? Vi undrar också varför det vissa veckor inte finns någon allmänåkningstid alls. I vecka 3 fanns en tid på lördagen, men den flyttades inte, utan togs bort helt! Små barn som inte är så vana åkare och som vill åka skridskor utan att det far en massa puckar runt dem, har väldigt få tider att kunna få göra det. Den s.k. medlemsträningen är väl enbart för hockeyspelare? Annars kan vi tänka oss att bli medlemmar för att kunna få möjlighet att åka mer. Våra barn kanske i framtiden skulle önska att fortsätta med skridskoåkning, som hockeyspelare eller konståkare? Men, om de inte får möjlighet att prova, och att de så ofta behöver bli besvikna över att tiderna tas bort, så kanske intresset för skridskoåkning släcks helt?

Under jullovet hade de flesta av tiderna för allmänåkningen utan klubba lagts vid 8-tiden på morgonen. Varför kan dessa tider inte varieras dvs. att allmänåkningen ligger tidigt ena dagen och lite senare en annan dag? Vi tror inte att det är så många allmänåkare som har möjlighet för skridskoåkning kl. 8, i alla fall inte småbarnsfamiljer. För vår del hade vi inga möjligheter att åka en enda gång under dessa dagar, då vi föräldrar jobbar den här tiden, och därmed inte kan ta våra barn till ishallen. Vi förstår att för att pusslandet med schemat ska gå i hop, så får vissa grupper finna sig i att ibland få «sämre» tider och andra grupper får «bättre», men att allmänåkningen utan klubba ofta får stryka på foten, tycker vi är oerhört tråkigt. 

Då ishallen är kommunens, undrar vi om inte kommunen är intresserad av att ishallen ska kunna vara till för alla i någorlunda rättvist fördelade tider och förutsättningar?
Borde det inte finnas viss tid avsatt för allmänåkning utan klubba? Tid som också står fast, så att planerna för skridskoåkning inte går i kras gång på gång. 
Detta handlar inte om att det är många grupper som ska ha tillgång till isen eller att schemat är svårt att lägga; Det handlar om att vi som vill besöka ishallen kan få ett mer pålitligt schema med fler tillfällen för allmänåkning utan klubba.

Karin Alexandersson
Karl Andersson
Björn Arveröd
Lena Arveröd
Panagiota Makri m.fl.