Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Genrebild på barnfamilj. Bild: Karl af Geijerstam

"Sluta lägg skam över föräldraskapet"

Rösterna har inte tystnat i förskolefrågan i vår kommun. Tyvärr verkar dock alltid debatten dra iväg åt fel håll och det i stil med ”Skaffa inte barn om du inte tänker vara hemma med dem”. Konstigt

Det vi engagerade föräldrar har kämpat för sedan i våras har handlat om att få till flexibla tider, inget annat. Det är inte ens lönt att diskutera annat, orsaker till varför man har barnet där osv.

Beslutet finns på riksnivå att man har rätt till detta och då anser jag att det beslutet är grundat på någonting. Därför är också det enda intressanta egentligen att hålla oss till saken och fortsätta ifrågasätta varför vår kommun är så motsträviga till flexibiliteten.

"Lite lurad känner man sig allt"

Strömstads Tidning skrev nyligen en artikel om hur Tanum har det, där personen som uttalar sig för Tanums kommuns förskolor klart säger att 15h-barnen får ut mer av ett annat upplägg, jämfört med det som gäller i Strömstad.

När vi mejlade kommunerna i VG-regionen i höstas var tongångarna liknande där.Hur kan Strömstad vara så avvikande i frågan? Ingen verkar kunna svara på detta.

Man får tydligen dra sina egna slutsatser om orsaken. Och det handlar långt ifrån om siffror på papper eller liknande. För kan andra, borde Strömstad kunna.

Nu fick ju kommunen ett "familjevänligt” styre. Men lite lurad känner man sig allt när beslutet om 8-11-tiderna inte förändras enligt vad som sist blev sagt. Snopet. Med alla de argument, fakta, berättelser, känslor, upplevelser, jämförelser och sist men inte minst politiskt tyckande trodde vi nog på förändring.

Efterfrågar bättre upplägg

Allt vi efterfrågar är ett bättre upplägg. Kan det vara så svårt att tillgodose det? Kanske får vi till sist svar? Mötet den 27 februari som vi efterfrågat med politikerna och förvaltningen blir spännande.

Sedan vill jag ändå passa på att skriva till alla som undrar varför vi fortsatt driver frågan och som gärna ifrågasätter föräldralediga som nyttjar förskolan för sina äldre barn utifrån en personlig fundering som kommit med tiden.

Man utgår ifrån att alla sunda föräldrar vill det bästa för sina barn och JAG utgår från att man skaffar barn för att man VILL vara med dem. Så har det hela tiden varit för mig. Vi utnyttjade möjligheten av helt andra anledningar.

Gärna sett förändring av tider

Nu går inte vårat barn på förskolan längre eftersom det inte fungerade och han hade stor separationsångest och nu är min personliga målsättning i stället att vara hemma med barnen så länge det bara går utan att utnyttja förskolan.

Men jag hade fortfarande gärna sett en förändring av tiderna och jag känner fortfarande mycket med de familjer som vill utnyttja sina 15 h på allra bästa sätt.

Vi har så många gånger upprepat anledningar till varför vi önskar förändring i den här gruppen så det gör jag inte igen.

Det finns som sagt en anledning till att man infört möjligheten med 15h i vårt land. Kanske är det för att man faktiskt insett att samhället inte fungerar som det gjorde för längesedan?

"Vi är världsledande på att vara karriärlystna"

Det sägs att Sverige är ett av de länder i världen där man är sämst på att vårda familjerelationer, leva nära inpå varandra, stötta och vårda, se släkten som en tillgång (snarare ser svensken den som en belastning) och därigenom finnas för varann och hjälpa till, särskilt när familjer bildas och behovet av stöttning ökar.

Vi är istället världsledande på att vara karriärlystna, uppbokade och prestationsinriktade. Kanske blir det kaos när man mitt i detta skall ställa om till livet som hemmavarande förälder och då inte har så mycket uppbackning från annat håll?

Om man då får lov att nyttja 15h förskola och det hjälper en att vara en bättre förälder så är det väl bara positivt. Kanske är det just detta som rättfärdigar en förälder att få uttrycka att ” förskolan är en avlastning ”. För vad är den egentligen annars ur ett föräldraperspektiv sett? En service, ett stöd, en stöttning?

"Sluta lägg skam över föräldraskapet"

Sluta lägg skam över föräldraskapet i det fallet, oavsett ord. Då är det väl samhällsutvecklingen vi skall skylla på. Den tid vi lever i känns skör och sårbar på många sätt och i många avseenden är det väl läge att börja göra förändringar.

Hur och på vilket sätt man väljer att lösa livspusslet får vara upp till var och en anser jag, men det är sannerligen viktigt att alla får bästa förutsättningar att må så bra som möjligt i ett samhälle där trenden snarare drar åt motsatt håll.

En sådan enkel sak som att erbjuda ett annat upplägg på tiderna för dessa barn på förskolan, och som uppenbarligen hade underlättat för så många familjer i våran stad, är väl inget att fortsätta diskutera, egentligen.

Tack och med vänlig hälsning,

Marielle Blomqvist