Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Tomas Fasth
Bild: Tomas Fasth

Ronden behövs!

Det är med chock jag läser i Strömstads Tidning tisdagen 25 maj, att Ronden ska bort inom ett år. Att avveckla Ronden är inte att rusta inför nya pandemier, inte heller att hålla multisjuka fria från influensasmitta i fortsättningen.

Idag har vi facit på att man måste hålla avstånd vid misstänkt smittpåverkan. Det gäller ju särskilt, och i princip året runt, när det gäller våra äldre med underliggande besvär eller flera sjukdomar.

Detta är ett korttänkt beslut som inte väger in riskerna med att äldre sjuka ska behöva åka tåg eller buss till Uddevalla eller Näl. Och så ska de hämtas med buss till och från tåget för vidaretransport med nya väntetider på busshållplatsen i ur och skur. Att regionstyrelsen väljer att spara in på Ronden för att få ned resekostnader för hela regionen på 435 miljoner kommer tyvärr drabba de allra svagaste. Det är inte någon besparing egentligen. De 6 miljoner som Ronden kostar innebär att många fler kan åka samtidigt eftersom bussen har cirka 45-50 platser, dvs man spar in på individuella bil- och taxiresor.

I tider med hög smittorisk som under corona finns också den möjligheten att ha ordentligt avstånd mellan passagerarna, eftersom Ronden är bekvämt stor för ändamålet. Dessutom är den utrustad med kanske det nödvändigaste för de allra flesta: toalett som är handikappanpassad. Att åka taxi i flera timmar kan vara oerhört stressande om man inte får den möjligheten. Att kalkylera med våra äldre och våra multisjuka genom att rationalisera bort det minst kostsamma sjukreseutbudet sett till antalet som kan åka samtidigt, är inte bara slöseri med skattemedel utan också felaktigt.

Ronden är till för att ge sjukresenärer en hälsomässigt trygg transport för alla med långa avstånd till sjukhus. Den är anpassad för de resandes behov och hämtar och lämnar säkert. Att motivera beslutet med att det är alltför få som reser med Ronden är inget argument för dem som verkligen är i behov av denna service. Tyvärr är Rondens tider inte rätt anpassade för målgruppen. Det bör finnas fler tider att välja mellan både på morgonen och på dagen. Fler busstider ger färre dyra taxiresor. Och vad med klimatet? Är det inte klimatsmartare med 45 i en buss än 45 i varsin bil, även om sjuktaxi behövs också.

Vi blir allt fler äldre i regionen, vilket innebär ett större behov av Ronden – inte mindre. Håller helt med Margareta Fredriksson (L) som anser att man inte ska göra något förhastat. Vi får hoppas på det.

Kristina Ivri Haugen

pensionerad lärare