Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Debatt: Nu-sjukvården måste uppfylla vårdgarantin

Ove Göransson, ordförande i PRO Bohuslän: När ska löftet som regionmajoriteten gav för ett par år sedan infrias?

Köerna till första läkarbesök och behandling kommer att vara borta inom ett par år. Så lät det för drygt två år sedan från ledningen i Västra Göta­landsregionen. Men vad har hänt sedan dess?

Det frågar jag mig som PRO Bohusläns ordförande när jag ser de senaste siffrorna över kösituationen vid våra sjukhus. Framför allt gäller det patienter som väntat mer än 90 dagar på behandling/ operation. Vid Nu-sjukvårdens sjukhus handlar det om att för mer än en tredjedel av patienterna uppfylls inte vårdgarantin. Det är i december 2019 32,6 procent av patienterna, eller som vi räknar 8 455 människor som får vänta på operation/vård mer än 90 dagar. Trots att de är i behov av en sådan får de vänta på behandling, som i vissa fall är livsavgörande, därför att vårdgarantin inte uppfylls.

Detta är en del av vårdgarantin som inte hålls, en annan del som är än värre, är väntan på ett första besök på sjukhus inom 90 dagar. Där är det 21,5 procent eller 12 263 patienter som inte får tid hos specialist på sjukhus för bedömning av vilken sjukvård de behöver.

Värst är läget vid Sahlgrenska sjukhuset i Göte­borg, nästan två av tre patienter får vänta mer än tre månader där. Kungälvs sjukhus avviker emellertid på ett positivt sätt, där har efter sommaren kön kapats rejält och nu är det en av tio som får vänta länge. Men min fråga kvarstår! När ska löftet majoriteten gav för ett par år sedan infrias? Jag vill uttrycka mig på ett lite annorlunda sätt: När ska regionledningen inse att det är fler vårdplatser patienterna behöver, inte fler köplatser.

Ove Göransson

Ordförande PRO Bohuslän