Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt uteserveringarna hålla öppet, skriven Lena Karlsson i en insändare. (arkivbild)
Låt uteserveringarna hålla öppet, skriven Lena Karlsson i en insändare. (arkivbild)

Insändare: Låt uteserveringarna hålla öppet

Lena Karlsson: Hade inte detta varit en fin förebild för Strömstads kommun att anamma?

Förra året så här års skrev vi en insändare riktad till kommunen om att tillåta uteserveringar i Strömstad hela året pga coronapandemin.

Tyvärr fick vi inget svar och inte heller fick de restauranger som så önskade behålla sin utedel.

Däremot kunde vi konstatera att vissa restauranger ändå hade sina uteserveringar kvar. Då började vi fundera om det är olika regler för olika krögare i Strömstad?

Detta är verkligen märkligt och vi vill gärna ha en förklaring hur det kan vara så?

Strömstads kommun borde behandla alla lika och tänka på och hjälpa stadens krögare som har slitit under hela pandemin och haft öppet trots att antal besökare minskat drastiskt.

Att då ge krögare en möjlighet att ta emot sina gäster på uteserveringen även nu under vintern så att fler kan besöka restauranger borde ses som en självklarhet.

Även för de boende som av någon anledning inte kunnat vaccinera sig skulle det möjliggöra att de får ta del av Strömstads sociala uteliv. Strömstad kommun borde ta sitt ansvar för att minska/kontrollera smittan så att de som vill eller måste undvika folksamlingar och hålla större avstånd även kan gå ut.

Som ett fint exempel har vi Göteborgs kommun som andra året i rad beslutat att krögare kommer att få hålla sina uteserveringar öppna.

Byggnadsnämnden i Göteborg har beslutat att restaurangbranschen kan söka bygglov för att ha kvar sina uteserveringar under vinterhalvåret 21/22.

De anser att det finns anledning att frångå vanliga regler pga pandemin och för att stötta sina företagare att kunna ha större utrymme och bättre avstånd för att minimera smittspridning.

Företagarna behöver dessutom bara söka nytt bygglov för vinterperioden 21/22, Detta för att få en så snabb och effektiv hantering som möjligt av ansökningarna.

Hade inte detta varit en fin förebild för Strömstads kommun att anamma?

Det kommer att uppskattas både av krögare och boende i staden.

Lena Karlsson