Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Koster.  Bild: Matilda Spetz
Koster. Bild: Matilda Spetz

Insändare: ”Koster håller på att bli ett semesterparadis för rika”

Koster skall vara en levande ö med skola, affär, trädgårdsmästeri, Naturum, restauranger, båtarna och havet som är helt unikt.

Alla sorters människor skall kunna bo där och leva året om, speciellt barnfamiljer. I dag håller det på att bli enbart ett semesterparadis för rika.

Tänk om det kunde bli en mångfalds-ö där människor från andra länder fick chans att bo året om med sina barn tillsammans med barnfamiljer från Sverige.

Jag vill berätta om min vision i form av en saga. Denna saga berättar jag och mina barnbarn för varandra om våra drömmar om Koster.

Sagan handlar om Vivan och hennes systrar och barnbarn.

Vivan på Silverön utspelar sig på Koster och andra öar runt om och om Silverstaden som är Strömstad.

Vivan och hennes systrar startar en skola i en gammal buss som Vivan hämtar i Norge. ”Helt galet, en ö utan skola är som en kyrkogård” säger Vivan. Hon och hennes systrar blir lärare i skolan. Sagan handlar om hur mycket systrarna kan göra, allt blir till lektioner om man är påhittig och ser möjligheterna. De har Silverön med hela övärlden som skola.

Efter en målningslektion flyger barnen med systrarna till ICA där de köper glass och berättar om sina målningar. ICA-innehavarna frågar om de vill ställa ut sina tavlor i affären och berätta om dem. En hel vecka har de lektion i ICA och lär sig en massa om att driva affären på Silverön.

Mannen som äger Kosterbåtarna kommer en dag in till affären med sin stora schäfer. Efter att ha tittat länge på tavlorna och fikat fem koppar kaffe frågar han om de vill ställa ut på Kosterbåten och berätta om sin skola och målningarna. Jippi, klart de vill. Då kan de få lära sig om båtarna och hur man blir kapten och vad det kostar i kiosken.

Det ena efter det andra händer i denna möjligheternas skola. I slutet av sagan fixar de en linbana mellan öarna och Silverstaden. Här kan de ta sig från Silverön till Ramsö, Tjärnö, Ursholmen och in till Silverstaden. De från Tjärnö och Silverstaden kan komma till deras skola. Skola och möten kan pågå överallt.

Kommunen, andra människor strömmar ut och besöker skolan, det blir kö för att flytta till Koster. Kommunen ser möjligheterna och ställer ut baracker för att sen bygga permanenta bostäder.

Självklart är det boendefrågan som är det stora problemet på Silverön. Finns det inte boenden för barnfamiljer försvinner skolan, vem vill då flytta dit.

Med min saga vill jag beskriva att det är viktigt att tänka fritt och modigt för att få syn på möjligheterna.

Jag tror att Koster är mycket unikt och har enorma möjligheter på alla plan. Fantastiska människor bor där redan som är beredd att bjud in och samarbeta.

Mitt barnbarn sa en dag, Vivan betyder ju Vi Vann. Jag hoppas att hon gör det.

Maria White

Bosatt på Koster och Göteborg