Sara Hansson, Fil. kandidat genusvetenskap, skriver insändare om förebyggandet av självmord i Strömstad.  (Arkivbilder)
Sara Hansson, Fil. kandidat genusvetenskap, skriver insändare om förebyggandet av självmord i Strömstad. (Arkivbilder) Bild: Stina Stjernkvist/TT

Hade en akut­mottagning i Strömstad kunnat förhindra självmord?

Sara Hansson, Fil. kandidat genusvetenskap, skriver insändare om förebyggandet av självmord i Strömstad.

ANNONS
|

De senaste åren är det ett flertal i Strömstad som har förolyckats genom att ta sina egna liv. Det är olyckor som inträffat antagligen på grund av psykisk ohälsa. Hur kan dessa människor falla genom vårt samhällsnät och inte fångas upp?

Man kan ställa sig frågan om en akutmottagning hade räddat liv? Då hade människor, som i stundens ingivelse vill dö, kunnat ta sig till akuten här istället för en evighetskörning till Näl. Nu går inte detta. Förbluffande stort antal är just män.

Varför är det flest män? Är det könsrollerna som styr så mycket att det är skamligt att prata om känslor och att vara sårbar? En stark man reder sig själv?

ANNONS

Är det så vi vill ha det?

Strömstads kommun borde starta en haveri­utredning för detta. För det är rent fruktansvärt att vi inte kan skydda medborgare längre än så här.

När jag som kvinna fyllde 40 år väntade kallelse för att kolla brösten. Det drar ner antal cancerfall. Så vad behöver vi starta, som kommun och samhälle, för att dra mer antal självmord?

Det är dags nu. I all heder till alla som förlorat någon, nu eller tidigare. Till er, som valde att gå lite tidigare från livet. Detta skrivs för er.

ANNONS