Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ge barn mer plats i trafiken

Andreas Nikkinen, (MP), vill se säkrare skolvägar.

De senaste veckorna har flera partier meddelat att de vill satsa på säkrare skol­vägar. Det är välkommet, barn behöver få mer ut­rymme i trafiken.

Enligt Trafikverket har andelen barn som tar sig till skolan på egen hand minskat dramatiskt de senaste decennierna, från 94 procent 1981 till färre än hälften i dag. Konsekvensen är en försämrad folkhälsa och livskvalitet.

Att gå eller cykla till skolan bidrar till motion, gynnar inlärning och uppmuntrar till spontanlek. Att ha möjlighet att ta sig fram på egen hand innebär också en större frihet, vilket är en viktig aspekt även efter skoltid.

Barn får inte köra bil och är därför beroende av att föräldrar har tid och lust att skjutsa till fritids­aktiviteter och vänner efter skolans slut.

Man kan tycka att det borde vara en självklarhet att barn ska kunna ta sig fram på ett säkert sätt i trafiken, inte minst i ett land som Sverige där FN:s barnkonvention är lag. Så är det tyvärr inte, sedan 1960-70-talet har bilen varit norm och en helig ko i svensk trafikplanering.

Även i små stadskärnor och tätorter har bilen ofta en helt dominerande ställning, medan barn och andra som väljer att gå eller cykla får trängas på de ytor som “blir över”.

Bilen är viktig på landsbygden, men vi behöver hitta en bättre balans i stadsplaneringen. Fixeringen vid parkeringsplatser och vändzoner måste vägas mot krympande skolgårdar och det faktum att allt färre barn tar sig till skolan på egen hand.

Det är på tiden att vi ger lika mycket plats åt dem som väljer att gå och cykla i sin vardag, eller för den delen dem som inte har något val. Låt oss börja med säkrare skolvägar.

Andreas Nikkinen (MP)

Andre vice ordförande i tekniska nämnden