Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dag Wersén (M). Bild: Thomas Bennelind
Dag Wersén (M). Bild: Thomas Bennelind

Debatt: Filjestad – då och nu

Dag Wersén, boende vid Filjestadsvägen, om kostnaderna för att bygga hyresbostäder på Sydkoster: ”Att det inte skulle bli billigt kunde kommunen räkna ut redan 1983.”

Det mest debatterade ­ämnet vid kommunfullmäktiges senaste möte gällde byggnation av helårsbostäder i kommunal regi på den så kallade Filje­stadsfastigheten på Koster, som kommunen äger sedan 1983.

Jag hänvisade till ­omständigheterna vid förvärvet, men Lena Martinsson (S), som spelar en central roll i detta ärende, verkade inte vilja beakta ­sådant som hände för så länge sedan.

Låt mig därför här i skrift utveckla vad jag talade om.Filjestadsfastigheten ägdes fram till 1970-talet av två syskon som avled utan arvingar och testamente. Fastig­heten tillföll därför allmänna arvsfonden, det vill säga staten. Det fanns en förordning om försäljning av staten tillhörig fast egendom.

LÄS MER: Vill inte subventionera bostadsbygge med skattemedel

Den föreskrev att, om kommunen önskade att för samhällsbyggnadsändamål förvärva statligt ägd mark som låg inom kommunen, så fick kommunen göra det utan möjlighet för utomstående att göra det, om priset var rätt.

”Det kan inte ens Lena Martinsson förneka”

Kommunen anmälde till staten ett behov av fastigheten för helårsbostäder. Tack vare det fick kommunen köpa fastigheten enligt ett avtal med staten, slutgiltigt undertecknat år 1983. Det kan inte ens Lena Martinsson förneka.

Jag menar att eftersom kommunen fick köpa Filjestadsfastigheten utan att någon annan ens fick möjlighet att lägga ett bud på den och under den uttalade förutsättningen att kommunen skulle bygga helårsbostäder på den, så är kommunen skyldig att göra detta.

För övrigt kan endast kommunen på hållbart sätt garantera att det inte blir fritidsbostäder på fastigheten, jag menar också att kommunen inte kan försvara sig med att det blir dyrt.

Att det inte skulle bli billigt kunde kommunen räkna ut redan 1983. För övrigt är det så att om spaden hade satts i marken vid förvärvet för 38 år sedan, när det var mindre dyrt att bygga, så hade kommunen redan efter något år börjat få en hyresintäkt som kommunen slarvat bort.

Det må vara att olika politiska majoriteter under de 38 åren sedan 1983 försummat att bygga helårsbostäder på Filjestadsfastigheten, men nu är det dags för nuvarande majoritet att, som det heter med ett fint ord i seriösa sammanhang, honorera det avtal som genomfördes 1983 av en dåvarande kommunal majoritet.

Dag Wersén

Boende vid Filjestadsvägen