Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En annorlunda julafton - så länge fick vi vänta på vård

Ett inlägg i sjukvårdsdebatten. Insändarskribenten berättar om ett sjukdomsfall i Strömstad, där det tog väldigt lång tid att få hjälp.

Den här berättelsen är inte påhittad utan hämtad direkt ur verkligheten.
Från min bostad till tätorten Strömstad tar det cirka 20 minuter med bil.
Julbordet är dukat, granen pyntad och tänd. Vi hämtar traditionsenligt en närstående som ska fira julen tillsammans med oss.

Under färden hem till oss drabbas vår gäst av plötslig sjukdom och kan omöjligt ta sig in i huset. Gästen placeras på en stol utanför entrén och trots regn och mörker försöker vi hålla humöret uppe.

Vi ringer 112 som efter viss diskussion ska skicka en ambulans för att hjälpa oss. Det tar cirka 1,5 timme innan ambulansen kommer. Den tiden känns väldigt lång att sitta och vänta. Sedan tog transporten till Uddevalla sjukhus cirka 1 timme.
Ingen skugga ska falla på ambulanspersonalen som gjorde en bra insats.
Det talas ofta om att vid akuta sjukdomstillstånd kan det vara fråga om minuter – här blev det fråga om timmar.

Visst – vi bor på landet och är naturligtvis införstådda med att vi får räkna med ett det tar längre tid att få hjälp. En närakut i Strömstad skulle göra stor skillnad för känslan av trygghet i tillvaron.

Vi har två vårdcentraler i Strömstad. Kan det vara så omöjligt att de gemensamt kan ansvara för en akutmottagning? Att en närakut i Tanumshede ska betjäna hela norra Bohuslän är väl inte rimligt, de har redan ett stort upptagningsområde. Samarbete med norska sidan verkar ju inte heller lyckas.

Det är val i september. Vilket, eller vilka, partier står upp för en närakut i Strömstad? Intressant. Kanske är frågan löst innan valet.
Det här angår oss alla i bygden: yrkesarbetande, skolungdom, äldre, samt alla turister sommartid.

En närakut i Strömstad får ses som en trygghetsförsäkring för oss som bor i det här området.

Hur gick det då för vår gäst? Jo, denna gång gick det bra. Efter någon vecka i Uddevalla är vederbörande hemma igen.

En anhörig