Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Agerandet har drabbat hela den rumänska familjen obeskrivligt hårt", skriver Margareta Johansson med anledning av Tanums kommuns beslut att skrota paret Dumitrus minibuss. Bild: Tanums kommun

Det var inget fordonsvrak – det var en bra bil och ett hem

Du har ställt din bil på en parkering utan tidsbegränsning och åkt iväg med en bekant på ett ärende. När du kommer tillbaka är din bil borta.

I bilen finns dina kläder, mat och viktiga mediciner, dyr antibiotika (du har en allvarlig tandinfektion). Kommunens handläggare har åkt utomlands och går inte att nå förrän en vecka senare. Anledningen är, får du veta, att hon gett bilen epitetet fordonsvrak och beslutat om skrotning. Du har nyligen gjort sista avbetalningen och betalat 32 000 kronor för bilen. Du vet att den inte är ett fordonsvrak. Det är en bra bil (minibuss) som du offrat mycket för att kunna köpa.

LÄS MER: Kommunen skrotade romers hem: ”Som att de kapade benen”

Händelsen är lika orimlig som den låter. Har den hänt dig? Nej, och den kommer aldrig att hända dig. Det är otänkbart för den som heter exempelvis Ulf Ericsson eller Margareta Johansson. Ändå har det hänt. Ni som har läst artikelserien i Strömstads Tidning vet att det drabbat två rumänska medborgare, ett gift par.

För att få skrota en bil ska den enligt lagen vara både övergiven och ett fordonsvrak. Alla som sett bilderna på bilen ser att den inte är en skrotbil. Jag körde mannen till Fjällbacka för att hämta bilen och han körde den till Hamburgsund. Så nej, den var inget fordonsvrak. Häpnadsväckande kallar ansvarig för parkeringsytor i kommunen detta för ett rent rutinärende och kommunchef och chefen för tekniska nämnden säger att detta inte avviker från andra ärenden. I så fall är vi alla att beklaga i Tanums kommun.

Jag kan intyga att den rumänske mannens beskrivning stämmer, medan handläggarens på flera punkter är inkorrekt. Bland annat påstår hon att mannen inte hörsammade upprepade uppmaningar att flytta bilen. Så var det inte. Han flyttade den trots att han fått en lapp om att flytta den efter 3 dygn på en 14-dygnparkering. Sen fick han en ny lapp och flyttade den igen, trots att han inte förstod varför han måste flytta den. Jag såg det. Jag var där.

LÄS MER: Kommunen om skrotningen: ”Inte några konstigheter”

Jag vet att bilen stod en mycket kort stund på en parkering utan tidsbegränsning innan den forslades bort och skrotades cirka en vecka senare. Och nej, det fanns inget skräp runt bilen och de har inte haft någon skrotbil någonstans, som kommunen beslagtagit som handläggaren hänvisat till. Det rör inte det här paret.

Detta var inte bara en bil utan också hem för paret både här och i Rumänien. Agerandet har drabbat hela den rumänska familjen obeskrivligt hårt.

Alla gör vi misstag. Jag önskar att kommunen ska ta sitt ansvar och ge paret upprättelse. Säg att ärendet är felaktigt handlagt, be paret om ursäkt och ersätt bilen.

Margareta Johansson

Hamburgsund

LÄS MER: Gunilla Håkansson: De snabbskrotar bilar för att slippa tiggare