Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömstiernaskolan i Strömstad. Bild: Jenny Johansson
Strömstiernaskolan i Strömstad. Bild: Jenny Johansson

Elev från Strömstiernaskolan: Den osynliga mobbningen

Insändarskribenten Elev från Strömstiernaskolan om mobbning.

Jag kommer fortfarande ihåg alla ursäkter jag hade för att inte gå till skolan. Alla timmar jag spenderade på att tänka ut hur jag skulle bli som alla andra. "Vad är fel på mig? Varför tycker ingen om mig?"

När de flesta gick dit för att vara sociala, så gick jag dit i hopp om att överleva dagen.

Det behöver inte vara en konkret händelse, då man har blivit slagen eller fått fula kommentarer, för att kalla det mobbning. Det är blickarna, viskningarna, att man inte blir inkluderad, man får inte vara med i konversationerna, det är också mobbning. Att man inte känner sig prioriterad, man blir inte väntad på, man "betyder" inte lika mycket som de andra. Den osynliga mobbningen som inte har fått lika mycket fokus bara för att det är svårare att se för de som inte står i det själv.

Vad dessa händelser gör med personen slutar med en ond cirkel. Man blir osäker på sig själv så man tillslut inte vågar lära känna nya personer för man är rädd för att bli avvisad. Man känner sig ensam.

Men, vem är mobbaren då? det kan vara vem som helst. Personen som mobbar kanske inte ens medvetet vill göra någon annan illa. Om du mobbar någon behöver du tänka på hur det känns för den som blir mobbad, vad du skulle gjort och hur det skulle få dig att känna om någon sa det till dig.

Det spelar ingen roll vad det handlar om, får personen dig att må dåligt, så är det mobbning. Ingen ska behöva trampa ner någon för att få sig själv att må bättre.

Om du skiljer dig ut från dagssamhällets ramar (på hur man skall vara och se ut) så skall du inte sluta vara dig själv bara för att en person tycker att du ska det. Det är inte du som ska ändra på dig, det är alla personer runt som ska vara mer uppmärksam på de som är ensamma.

Tänk hur lätt det är för dig att säga "vill du vara med oss" när du ser en person som är ensam. Vad är det som stoppar dig att fråga? Oavsett vem som läser detta så har du, just du ett ansvar att inkludera folk, även om du inte ansvarar för mobboffrets mående.

Elev från Strömstiernaskolan