Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Debatt: De chockhöjda sjukresorna slog hårt mot dem som tjänar minst

1 juli chockhöjdes kostnaderna för sjukresor för dem som ska ta sig till eller från besök i vården.

Motiveringen var att dra in mer pengar, eftersom kostnaderna för sjukresor har ökat. Detta gjordes trots att avgifterna höjdes så sent som 2019. Detta är en höjning som med stor precision slår mot dem i samhället som tjänar allra minst. De som främst använder sjukresor är våra äldsta och de med funktionsnedsättningar, två av de grupper i samhället som har de allra lägsta inkomsterna. Detta är en tydlig borgerlig politik. Det enda parti som i våras röstade emot dessa höjningar var Vänsterpartiet för att vi vet att flera i dessa grupper har det så knapert att de inte behöver några ökade utgifter.

Avgifterna höjdes både för dem som åker kollektivtrafik, tar sjukresetaxi eller kör egen bil. Till exempel höjdes avgiften för att åka sjukresetaxi med 45 kronor per resa och med 25 kronor för den som kör egen bil. Även högkostnadsskyddet höjdes med 350 kronor om året för dem som reser mycket. Vänsterpartiet ville höja betydligt mindre, och dessutom ta bort avgiften för dem som åker kollektivt, för att stimulera till ett miljövänligt resande. Ett sjukresetillstånd och en kallelse till vården borde gälla som biljett på bussen eller spårvagnen, ett väldigt enkelt system. Tyvärr fick vi inte bifall på våra förslag.

Att betala 45 kronor mer för att ta en sjukresetaxi till sjukhuset kan låta så lite för den som inte behöver vända på slantarna. Men för den som har aktivitetsstöd eller låg pension är 45 kronor det som gör att pengarna tar slut tidigare i månadens slut. Vår politik bygger på solidaritet och omfördelning. De som har de sämsta förutsättningarna och lägsta inkomsterna ska få mer hjälp och stöd. Det är sorgligt att övriga partier nu lagt över mer av vårdens finansiering på dessa grupper.

Carina Örgård (v),

oppositionsråd regionstyrelsen

Eva Olofsson (v),

ledamot hälso- och sjukvårdsstyrelsen