Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stensvik ligger i norra delen av Strömstads kommun. Planeringen för en förtätning av bebyggelsen i området har pågåttt i flera år (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Stensvik ligger i norra delen av Strömstads kommun. Planeringen för en förtätning av bebyggelsen i området har pågåttt i flera år (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Debatt: ”Ingen respekt för lokal demokrati”

Boende i Stensvik riktar kritik mot detaljplanearbetet i området: ”Detta är allvarligt och nu måste kommun­styrelsen ingripa”.

Sedan flera år pågår ett detaljplanearbete för Stensvik, ett gammalt fiskeläge längst ut på Hogdalsnäset. Syftet är att åstadkomma en förtätning av befintlig bebyggelse. Utgångspunkten sägs vara att den nya bebyggelsen skall anpassas i höjd till befintlig bebyggelse och utformas med hänsyn till bohuslänsk byggnads­tradition. De förslag som presenterats uppfyller inte dessa krav. De äldsta husen i Stensvik är gamla fiskarstugor med en nockhöjd på högst sex meter. Den nya bebyggelsen föreslås få en väsentligt högre nockhöjd vilket gör att den inte passar in i befintlig bebyggelse och i flera fall påverkar utsikten från befintliga hus.

En enig opinion av de kringboende har kritiserat detta och föreslagit förändringar. Ändå återkommer samma förslag åter och åter i de nya versionerna som vid det här laget blivit många. Planerarna gömmer sig bakom utgångspunkter som angivits av kommunstyrelsen för flera år sedan. Men de kan inte anses vara huggna i sten.

Att planerarna gång på gång negligerat samstämmiga synpunkter från de kringboende kan bara betecknas som bristande respekt för den lokala demokratin. Detta är allvarligt och nu måste kommun­styrelsen ingripa.

Göran A Persson

fd statssekreterare miljödepartementet