Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hans-Robert Hansson, Liberalerna. Bild: Thomas Bennelind
Hans-Robert Hansson, Liberalerna. Bild: Thomas Bennelind

Insändare: Inför Hemtjänstteam i Strömstad

Hans-Robert Hansson (L): ”Det är när samma person knackar på dörren varje dag som omsorgstagare och personal kan bygga en relation och känna ömsesidig trygghet. Så är det inte idag.”

En nationell undersökning visar att omsorgstagare inom hemtjänsten i genomsnitt möter 16 olika personer under en tvåveckorsperiod.

Vi skulle aldrig acceptera att våra barn mötte 16 olika lärare i svenska eller att samma ärende hos Försäkringskassan handlades av 16 olika handläggare. Ändå kan äldre med stora hemtjänstbehov tvingas möta 16 olika personer som kommer för att klä på dem på morgonen, duscha dem på dagen och klä av dem på kvällen.

Liberalerna vill därför införa hemtjänstteam som baseras på en individuell bedömning. I normalfallet bör målet vara cirka åtta personer. Därutöver bör det till varje omsorgstagares team knytas specialistkompetens utifrån behoven.

På många sätt är Strömstad en föregångskommun där fulltidstjänst för alla som vill och kan gör att antalet personer som träffar brukare minskas, men vi önskar att det antalet sänks ytterligare.

I teamet behöver ingå en fast omsorgskontakt med kompetens, en undersköterska som känner omsorgstagaren väl och har tät kontakt.

För äldre är det en trygghet att kunna kommunicera med någon som behärskar samma språk. Språket är viktigt för att kunna läsa instruktioner, dokumentera och kommunicera med omsorgstagarna. För årsrika med annat modersmål än svenska måste samhället så långt som möjligt säkerställa att stöd går att få även på deras hemspråk.

Hans-Robert Hansson (L)

Ledamot i socialnämnden, Strömstad