Marielle Alvdal (Fi) Feministiskt initiativ
Marielle Alvdal (Fi) Feministiskt initiativ Bild: Marita Adamsson

Huskurage – ett initiativ som räddar liv

Marielle Alvdal (Fi): "Den vanligaste platsen där kvinnor utsätts för våld är i sina egna hem".

ANNONS
LocationStrömstad||

Om ni, som jag, hyr lägenhet av det kommunalägda bostadsbolaget Strömstadsbyggen så har ni den senaste veckan fått ett blad med uppmaningen att nominera “bästa grannen” i en tävling där grannen kan vinna en lyxmiddag. Ett trevligt initiativ; som jag misstänker att initiativtagaren till inte hade kunna ana är relaterat till Huskurage.

Vi i Feministiskt initiativ har lämnat in en motion som handlar om “Huskurage” – ett initiativ som redan är inrättat i ett 30-tal kommuner; bland annat Tanum, Orust och Göteborg.

Idén om huskurage diskuterades av Brottsförebyggande Rådet (Brå) tillsammans med politiska företrädare i Strömstad för flera år sedan, men det rann ut i sanden – möjligen för att de då sittande politikerna missförstått konceptet och trott att det handlar om att utsätta sig själv för fara.

ANNONS

Idén om huskurage är enkel – att sätta upp informationstavlor i alla trappuppgångar i Strömstadsbyggens hyreshus med påminnelse om saker man kan göra om man hör vad man misstänker vara pågående bråk eller misshandel. Det ingår också att hyresvärden ska dela ut ett informationsblad till samtliga hyresgäster – ungefär på samma sätt som bladet med tävling om “bästa grannen”.

Bakom det här initiativet, som sprider sig över landet, vilar en dyster verklighet. Minst var fjärde kvinna blir någon gång i livet utsatt för våld i nära relation. Hela 22 kvinnor dödades av någon de var i relation med 2018 enligt Brå – en ökning från det tidigare snittet på 14 mördade kvinnor per år.

Den vanligaste platsen där kvinnor utsätts för våld är i sina egna hem. Eftersom våldet sker bakom stängda dörrar är det inte alltid samhället räcker till. 10-15 procent av Sveriges barn uppskattas växa upp i hushåll där det förekommer våld. Barn är sårbara. Och att bli slagen, eller att se eller höra när pappa slår mammas huvud mot golvet, skapar trauman som kan förbli livslånga.

Att ringa på dörren till en lägenhet där det är höjda röster – kanske efter att ha bett en annan granne om stöd – kan vara allt som behövs för att hindra en potentiellt farlig situation från att eskalera. Att påminnas om möjligheten att ringa polisen eller göra en orosanmälan vid misstanke om pågående bråk eller misshandel, kan vara skillnaden mellan en räddad kvinna med en framtid – och ett tragiskt slut.

ANNONS

#Metoo är Fi-politik. Mäns våld mot kvinnor har aktualiserats i samband med dokumentären om skådespelaren Josefin Nilsson som misshandlades – vilket bidrog till hennes för tidiga död. Huskurage i hennes byggnad hade kanske kunnat göra skillnad i tid.

Huskurage fungerar. I en utvärdering av konceptet av Örebrobostäder efter införandet, uppger hela 85 procent av de boende att det lett till ökad trygghet. 82 procent säger att de nu själva skulle agera vid misstanke om våld hos grannarna.

Frågan har just nu av kommunfullmäktige skickats till Strömstadsbyggen för yttrande. Det är dock väldigt enkelt – antingen tycker vi att slagna kvinnor är lika mycket värda som en tävling om lyxmiddag till “Strömstads bästa granne” – eller så tycker vi inte det. I och med utskicket från Strömstadsbyggen i veckan om “Strömstads bästa granne” så har bolaget visat att det har ekonomin och organisation för att lösa förslaget om Huskurage. Detta är en enkel och billig åtgärd, med potentiellt oändlig vinning.

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad

LÄS MER:Om huskurage i Strömstad

ANNONS