Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I slutet av 2020 las sjukresebussen Ronden ned av regionen, som därmed sparade 200 000 kronor om året (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
I slutet av 2020 las sjukresebussen Ronden ned av regionen, som därmed sparade 200 000 kronor om året (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Hur tar jag mig till Näl när Ronden lagts ner?

Uppgiven sjukresenär: Kan någon i regionstyrelsen som fattade beslut om att lägga ner Ronden ge oss kommuninvånare ett vettigt besked?

En hjärtesuck: jag har blivit kallad på återbesök till Näl efter ett tidigare besök och eftersom läkaren har prioriterat mitt besök så varken vill eller kan jag skjuta det på framtiden.

Jag är tacksam för att jag fått tid trots att sjukvården är extra ansträngd i dessa tider. Hur tar man sig då från Strömstad till Näl, mitt i coronapandemin, när busslinjen Ronden (från Strömstad, via Uddevalla sjukhus till Näl) har lagts ner och man inte har egen bil?

När Ronden lades ner i slutet av 2020 fick vi upplysning om att det skulle komma bra alternativ för oss som hade använt Ronden och det var inget att oroa sig för. Det skulle finnas anropsstyrda sjuk­reselinjer, bokning av plats på Västtåget och annan service som det pratades vackert om, men...

Nu då, när jag snart ska iväg, så började jag undersöka vilka alternativ som finns och jo då, det finns några alternativ, nämligen: Buss till Torpterminalen, byte, buss till Trestad center via väg 44, byte, framme vid Näl. Eller tåg till Uddevalla station, promenad till Kampenhof vilket är en sträcka på cirka 700 meter, vid denna tid och i många minusgrader är det inte ett lockande alternativ, om ens möjligt, och därifrån buss till Näl.

Att jag, eftersom jag ska på besök till sjukvården, naturligtvis inte är helt frisk och dessutom i tillägg redan ses som en person i riskgrupp vad gäller covid-19, gör inte att det känns enklare precis.

Det känns minst sagt som ett väldigt dåligt erbjudande till oss som är beroende av kollektivtrafiken

Sjukresa får läkare endast utfärda om man på grund av sin sjukdom inte klarar att resa med vanlig kollektivtrafik, vilket jag klarar fint under vanliga förhållanden. Men nu, i coronatider, med buss och tre byten eller alternativt tåg och buss, men en lång promenad mellan de två, eftersom en mycket bra och välfungerande service lagts ned, känns det minst sagt som ett väldigt dåligt erbjudande till oss som är beroende av kollektivtrafiken.

Kan någon i regionstyrelsen som fattade beslut om att lägga ner Ronden ge oss kommuninvånare ett vettigt besked eller förklara varför detta skulle vara ett bra beslut? Vad ser vi som service i framtiden?

Det som enligt uppgift sparades rent ekonomiskt var cirka 200 000 kronor, vilket enligt min mening inte på något sätt försvarar en så betydligt försämrad service! Ser fram emot svar från dem som vet. Suck!

Uppgiven sjukresenär

LÄS MER: Nu slutar Ronden gå – oro bland passagerarna

LÄS MER: Regionen kommer att erbjuda sjukresor