Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

A person interrupts a live news bulletin on Russia's state TV
Protesten mot kriget har väckt internationellt uppseende. Bild: CHANNEL ONE

Karl af Geijerstam: Hur många kan visa ett sådant mod som Marina Ovsyannikova?

I måndags kväll protesterade redaktören Marina Ovsyannikova mot kriget i Ukraina i direktsänd tv i Ryssland. Hon visade ett stort mod, det personliga priset kan bli högt.

Det var under en nyhetssändning i den statskontrollerade Kanal 1 som Marina Ovsyannikova gick in bakom nyhetspresentatören och höll upp en skylt där det stod ”Nej till krig. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er". Ovsyannikova arbetar som redaktör på kanalen. I ett förinspelat inlägg på sociala medier berättade hon att hennes far är från Ukraina och hennes mor är från Ryssland. Hon skäms över att hennes arbete har gått ut på att sprida Putins lögner om kriget, därför gjorde hon protesten.

Kanal 1 är en av en handfull kanaler som sänder tv över hela Ryssland. All nationell tv är kontrollerad och ägd av staten eller det statliga bolaget Gazprom. För den äldre generationen som inte använder internet och sociala medier är tv helt dominerande som informationskälla. Den marksända tv:n är ett av president Vladimir Putins viktigaste propagandaverktyg. Därför var måndagens aktion ofattbart modig. Ovsyannikova visste att hon kommer att bli frihetsberövad och straffad enligt den nya medielagen. 15 år i fängelse kan straffet bli om man publicerar ”falsk information” om de ryska styrkornas aktivitet i Ukraina.

Nu blev det inte så illa som man kunde befara. Reuters rapporterar under tisdagseftermiddagen att Ovsyannikova slapp undan med böter på 30 000 rubel, motsvarande cirka 2700 kronor. Men man kan anta att hon aldrig mer får arbete i något av de stora statliga mediebolagen. Hon offrade alltså karriär och lön för att följa sitt eget samvete.

Situationen för det fria ordet blir allt sämre. Radiostationen Ekho Moskvy och tv-stationen Dozhd har fått stänga ned. Novaja Gazeta fortsätter att ges ut, men har anpassat sig till de ramar som staten sätter. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tackat Ovsyannikova och alla de ryssar som motarbetar Putins desinformation om kriget. Trots allt är det så att information fortfarande kan spridas fritt via appar som Telegram. Dessutom finns det så mycket släktband och vänskapsband mellan ryssar och ukrainare att många ryssar kan få information om vad som faktiskt händer i Ukraina. Men med nästan total kontroll över tv och radio har Putin fortfarande ett starkt grepp över opinionen. Vi ser hur ”Z”-symbolen används bland annat vid idrottsevenemang som ett sätt att visa stöd för kriget.

Kriget förs inte bara på marken utan också i högsta grad om opinionen. Tusentals ryssar har redan visat modet och viljan till uppoffring för att protestera mot kriget. Att även personer inne i statens främsta mediekanal protesterar är ett tecken på att Putin långtifrån har total kontroll över ryssarnas åsikter och tankar. Marina Ovsyannikovas fem sekunder i nationell tv var en liten spricka i fasaden, en spricka som kan fördjupas. Kan fler uppvisa samma mod som Marina Ovsyannikova finns hopp för ett demokratiskt Ryssland.

***

Det fria ordet i Ryssland och Ukraina behöver vårt stöd. Oberoende rapportering från kriget är nödvändig. Därför stöttar Bohusläningen och Strömstads Tidning Reportrar Utan Gränser, som på plats i Ukraina hjälper till att distribuera skyddsutrustning till journalister. Organisationen planerar också stöd till journalister som inte längre kan arbeta i Ukraina och Ryssland.