Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Jakob Simonson: Hur lång tid tar det innan Putin störtas av sitt eget folk?

Bilderna på hur den ryska armén skjuter missiler rakt in i bostadsområden, sjukhus och skolor i Ukraina känns overkliga. Det är som om svenska soldater skulle skickas att invadera Norge. Köra in med stridsvagnar över Svinesund och förstöra civila mål i Halden och Oslo. En ledare som startar ett oprovocerat anfallskrig mot ett broderfolk har straffat ut sig själv och är dömd att förlora folkets förtroende.

Ser man bortom krigsmullret de senaste åren är ju Ryssland och Ukraina historiskt ett broderfolk som precis som Sverige och Norge har mer som förenar dem än som skiljer dem åt. Det måste kännas mycket konstigt för de ryska soldaterna att tvingas hota och beskjuta människor som i princip kunde ha varit deras bröder, systrar, pappor och mammor.

I skrivande stund är en sex mil lång lastbilskonvoj med ryska soldater och vapen på väg mot Kiev. Det uttalade målet är att avsätta en demokratisk tillsatt regering. Ukrainarna försvarar sig heroiskt, men hur ska de i längden kunna stoppa den överlägsna ryska krigsmakten?

Det ryska folket är offer för Vladimir Putins lögner

I bakgrunden ligger Putins hot om kärnvapen som en kuslig kuliss. Inte sedan kalla krigets dagar har kärnvapenkrig framstått som ett reellt hot. Men är Putin galen nog att göra verklighet av det? Sannolikt inte, då han och hans omgivning är fullt medvetna om att det skulle innebära en direkt kontraattack på Ryssland som skulle förvandla Moskva till en grushög.

Det ryska folket är offer för Vladimir Putins lögner. Många köper naturligtvis den krigiska retoriken som strömmar ut från de statsägda medierna, där den ukrainska ledningen bland annat kallas nynazister och där Ryssland framstår som hotat av väst, men många kan också ta del av en sannare bild via internet.

Sanningen är ju att Ukraina inte begår något folkmord på ryssar. Ukrainas regering är inte nazister, utan tvärtom demokratiska politiker som valts i en betydligt friare process än ledarna i Ryssland. Och oavsett vad Vladimir Putin påstår, så har inte Nato haft några planer på att attackera Ryssland.

LÄS MER: Experten: Ryska jättekolonnen ett militärt fiasko

Även om den ryska regimen gör sig skyldig till fruktansvärda krigsbrott nu är det viktigt att komma ihåg att många, många ryska medborgare är motståndare till det här kriget. Ryssarna är inte våra fiender. Det är de ryska ledarna som är det.

På onsdagskvällen dök en nyhet upp i mitt flöde, med en bild av tusentals demonstranter mot kriget på ett torg i St Petersburg. Det är mycket modigt under Putins repressiva styre – runt tusen personer som protesterat i Ryssland har gripits av polisen sedan invasionens start – och det ger hopp om ett fredligt och demokratiskt Ryssland i framtiden.

Det finns också tecken på att stridsmoralen är låg bland de ryska soldaterna – säkert till stor del av de skäl som jag nämnt.

Det ukrainska motståndet har av allt att döma varit starkare än Putin räknade med

Allt tyder på att Putin räknade med en snabb seger över Ukraina så att han kunde sätta in en marionettregering. En nyhet kablades av misstag ut redan på fredagen efter krigsstarten av ett mediebolag ägt av ryska staten, som förkunnade att Ryssland vunnit en ärorik seger över Ukraina. Förmodligen hade den av regeringen beställda artikeln skrivits på förhand och tidsinställts.

Men det ukrainska motståndet har av allt att döma varit starkare än Putin räknade med. Han kanske även överraskats av omvärldens enighet mot kriget. Om de ryska förlusterna, som i skrivande stund beräknas till flera tusen döda soldater, fortsätter och allt fler föräldrar får hem sina söner i kistor blir det här allt jobbigare för Putin.

Hur lång tid tar det innan han störtas från makten?

De massiva sanktionerna som satts in gör förstås inte bara att finansieringen av kriget blir jobbigare för Ryssland – de gör också livet svårare för vanliga ryssar. Jag hoppas att de ser varför detta sker och att det ligger i deras händer att avsätta en ledare som straffat ut sig själv. Han förtjänar inte det ryska folkets förtroende.

LÄS MER: Statsministern om kriget och Putins misslyckande