Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jakob Simonson
Bild: Jakob Simonson

Debatt: Hönan eller ägget på Koster

Kent Berg: ”Att bygga lägenheter på Koster är nog en mycket tveksam investering om syftet är att det ska vara grunden för ett näringsliv.”

Är det någon av tidningens läsare som har missat den kampanj som pågår för att kommunen ska bygga ett tiotal hyreslägenheter på Koster? En av de mest välformulerade förespråkarna för det är Hans Arén, och om jag förstår honom rätt är hyreslägenheterna ett absolut villkor för att Koster ska utvecklas till en levande bygd. En annan skribent har påstått att det är en riskfri investering.

Men jobben då? Vad ska folk leva på som flyttar till Koster? Skulle de hantverkare som pendlar till Koster med båt på dagarna bosätta sig där om det fanns lediga hyresbostäder? Tja, varför inte fråga dem? Senast en lägenhet blev ledig på Koster fick 30 bostadsköande erbjudande, och 29 tackade nej, allt enligt denna tidning. Tyder det på att det är rusning efter lägenheter på Koster?

Vilket kommer först, hönan eller ägget? Tillgång till jobb eller efterfrågan på bostäder?

Att bygga lägenheter på Koster är nog en mycket tveksam investering om syftet är att det ska vara grunden för ett näringsliv. Däremot borde inte vara något problem att hyra ut till besökare under sommaren, så investeringen lär inte gå helt förlorad. Alltså – vilket kommer först, hönan eller ägget? Tillgång till jobb eller efterfrågan på bostäder?

Just nu är det väldigt illa ställt med jobben i Strömstad, och ensidig fortsatt satsning på handel och besöksnäring kommer att leda till att inte bara Koster utarmas, utan hela kommunen.

Hans Aréns bärande argument verkar vara att Strömstads kommun har misshandlat Koster, men det är en villfarelse. Kommunen är inte skyldig till att Kosters näringsliv sjönk ihop under 1970- och 80-talen. Strömstads kommun är däremot skyldig till liknöjdhet och passivitet när det gäller hur näringslivet i sin helhet har utvecklats under de senaste 40 åren. Företrädare för kommunen säger att man söker företag eller partners för att genomföra bygget av hyreslägenheter på Koster, och det tycker jag är ett klokt beslut.

Skattebetalarna ska inte agera riskkapitalister.

Kent Berg

LÄS MER: Så kan Kosterborna själva få ansvaret för öarnas utveckling

LÄS MER: Så kan utarmningen av Koster upphöra