Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild (personen på bilden har inte med innehållet i insändaren att göra). Bild: Anders Deros
Arkivbild (personen på bilden har inte med innehållet i insändaren att göra). Bild: Anders Deros

Debatt: Gymnasielagen och medmänsklighet

Kerstin Georgsson: ”Det är cyniskt och inhumant att hänvisa till att kommunens tjänstemän inte skall lägga sin tid på något sådant”.

Moderaternas Marie E. Kristiansen verkar vara illa berörd över min kritik av hennes uttalande att ”det inte är rimligt att lägga tjänstemännens tid på något som vi vet inte är möjligt”.

LÄS MER: Vem har ansvaret för gymnasielagen?

Med stöd av KD och SD menar hon nu att allt är regeringens fel. Ansvaret ligger inte på Strömstads politiker. Hon understryker sedan att ”det saknas skäl att betrakta vår inställning som uttryck för cynism eller på annat sätt uttrycka sig nedlåtande om vår inställning”.

Det saknas faktiskt inte skäl till att göra det. Kritiken om cynism gällde f.ö. enbart hennes eget uttalande. Hon vill uppenbart inte diskutera den lokala fråga det gäller och försöker istället blanda bort korten och enbart lägga ansvaret på regeringen. Ja, det är mycket möjligt att den skall klandras, men de partier som nu värjer sig mot att arbeta för en lösning på lokalplanet för de i Strömstad boende ungdomarna är ju inte särskilt hjälpsamma i att finna en lösning på riksplanet heller.

Personligen har jag aldrig varit politiskt engagerad, men jag har som tidigare lärare i storstadsskolor med många utlandsfödda elever engagerat mig starkt för att hjälpa dessa till en framtid i Sverige. Därför känner jag stor sympati för att man här i Strömstad åtminstone försöker hitta en väg att låta dem stanna. Och jag hävdar fortfarande att det är cyniskt och inhumant att hänvisa till att kommunens tjänstemän inte skall lägga sin tid på något sådant.

Därför är det glädjande att det finns andra partier som inte försöker smita undan ett moraliskt ansvar med det klassiska svaret att detta är inte mitt bord.

Kerstin Georgsson

F.d. adjunkt

LÄS MER: Vad är det vi håller på med?